Izvještaj

Završena rasprava 'slučaju Dragičević', verbalni sukob u NSRS

Skupština je na kratko bila prekinuta, nakon verbalnog sukoba zastupnika Adama Šukala i ministra unutranjih poslova RS-a Dragana Lukača, koji su raspravu vodili i van sale.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2018. u 09:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske završili su kasno večeras raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Sad je već izvjesno da taj izvještaj neće dobiti podršku vladajuće većine u entitetskom parlamentu, jer bi, kako su naveli, njegovim prihvaćanjem parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

Skupština je na kratko bila prekinuta, nakon verbalnog sukoba zastupnika Adama Šukala i ministra unutranjih poslova RS-a Dragana Lukača, koji su raspravu vodili i van sale.

U zaključcima koje su predložili SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih zastupnika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović se naglašava da očekuju od tužiteljstva i ostalih organa RS-a da okvalificiraju "slučaj Davida Dragičevića".

''Narodna skupština RS-a smatra da su tužitelji u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka radu utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužitelja'', navedeno je u zaključcima vladajućih stranaka.

Tvrdi se se da izvještaj Anketnog odbora ne sadrži sve elemente navedene u odluci o njegovom obrazovanju.

Predloženim zaključcima Anketni odbor, kako su istaknuli, izlazi se nadležnosti čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u RS.

Ukazano je i da Anketni odbor ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje, ne može da kvalificira postojanje osnova sumnje ili bilo koju drugu kvalifikaciju.

''Anketni odbor je svojim postupanjem prekršio Ustav RS-a, narušio vladavinu prava, što je suprotno europskim standardima, a narušio je i načelno podjele vlasti – navedeno je u zaključcima vladajućih stranaka.

Prethodno je u Narodnoj skupštini RS-a vođena cjelodnevna rasprava o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ocijenio u zaključcima, koji nisu usvojeni, da postoji osnova sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen te da očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužiteljstvo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close