Sastanak u Vladi KS

Žustro na sastanku: Sebija odbila zaključke ministarstva

Novinari N1 pokušali su saznati detalje sastanka od Izetbegović, ali generalna direktorica KCUS-a nije bila raspoložena za davanje izjave.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je sastanak kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića i Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu na kojem je prisustvovao i premijer KS Edin Forto.

Novinari N1 pokušali su saznati detalje sastanka od Izetbegović, ali generalna direktorica KCUS-a nije bila raspoložena za davanje izjave.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić nakon sastanka s Izetbegović kazao je kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na trenutke bio jako žustar.

"Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas", kazao je za klix.

Vranić je naglasio kako se u narednom periodu mora uspostaviti daleko bolja komunikacija s KCUS-om.

"I da se na neki način mora vratiti u pravne tokove i da prestane biti zatvorena tvrđava zdravstvenog sistema unutar Kantona Sarajevo", poručio je.

Premijer Vlade KS Edin Forto kazao je kako je Izetbegović odbila sve njihove zahtjeve.

"Mi smo tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i federalnog ministarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onom što s KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni", kazao je Forto, prenosi klix.

Forto je dodao da su neke stvari dovedene u pitanje, ali da je rukovodstvo KCUS-a potvrdilo da je jedno pismo objavljeno ovog vikenda autentično, a to je ono drugo objavljeno.

"Oni tvrde da se prvo objavljeno pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije", kazao je on.

Mi smo tražili da federalna inspekcija uđe u KCUS što su oni odbili, dodao je.

"Mi ćemo danas tražiti od federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je točno iz ovog pisma za koje su iz KCUS-a kazali da postoji", naveo je.

Forto je danas najavio hitnu sjednicu Vlade KS zbog stanja na KCUS-u.

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak danas u devet sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju a na temu uvjeta rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

U odgovoru iz KCUS-a su naveli da je jučer zasjedao Krizni stožer ove ustanove i da da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

 

Kopirati
Drag cursor here to close