Napadi

Zavičajne udruge Hrvata BiH u Hrvatskoj pozivaju na veću sigurnost Hrvata u BiH

Predstavnici zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine traže da institucije istraže slučaj, a odgovorni dobiju primjerenu kaznu
Vijesti / Flash | 15. 11. 2023. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavičajne udruge Hrvata BiH u Hrvatskoj pozvale su u srijedu u zajedničkom priopćenju da se poveća sigurnost Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je hrvatski povratnik Marko Mišić podlegao ozljedama nakon brutalnog premlaćivanja.

"U ime Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine koje djeluju na području Republike Hrvatske, izražavamo sućut obitelji 68-godišnjeg Marka Mišića, hrvatskoga povratnika, koji je 12. listopada 2023., nakon pokušaja sprječavanja krađe drva s privatnog posjeda u povratničkom selu Brezici kod Dervente, bestijalno pretučen od strane dvojice državljana BiH", navodi se u priopćenju.

Teške ozljede

Dodaju da je Mišić zadobio teške ozljede glave, pluća i rebara zbog čega je prebačen na bolničko liječenje na intenzivni odjel Opće bolnice u Slavonskom Brodu. Umro je u utorak, oko mjesec dana nakon napada, od zadobivenih ozljeda.

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Predstavnici zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine traže da institucije istraže slučaj, a odgovorni dobiju primjerenu kaznu, prenosi Hina.

"Inzistiramo na transparentom procesu istraživanja navedenoga slučaja čiji će ishod biti kažnjavanje glavnih odgovornih za navedeno ubojstvo. Bilo kakvi napadi na osnovi nacionalne pripadnosti danas više nemaju opravdanja te se očekuje brza reakcija institucija kao i osude napada od predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini. Iznimno je važno da izrečena kazna počiniteljima bude u skladu s težinom počinjenog djela koja će služiti i kao opomena drugima kako bi se na vrijeme reagiralo i spriječili eventualni napadi", napominje se u priopćenju.

Niz slučajeva

Upozoravaju da "ovo nije prvi slučaj napada na hrvatske povratnike u BiH već predstavlja nastavak niza većeg broja ubojstava hrvatskih povratničkih obitelji koji su započeli 1996. napadom i svirepim ubojstvima hrvatskih povratnika u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini".

"Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, bez obzira na godine i nacionalnost, koji žele živjeti i raditi na svojoj rodnoj grudi treba biti omogućen siguran život, bez iznimke", ističe se u priopćenju koje potpisuju Livanjska zajednica Zagreb, Ramska zajednica Zagreb, Broćanska zajednica Zagreb, Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu, Klub Ljubušaka Zagreb, Zajednica Hrvata istočne Hercegovine, Uskopaljska zajednica u RH, Zavičajna zajednica Široki Brijeg, Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba i Zavičajni Klub Kupres Zagreb.

Kopirati
Drag cursor here to close