BH novinari

Zatražene oštrije sankcije za napadače na novinare u BiH

Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BH Novinari / Mapiranje medijskih sloboda i kršenja novinarskih prava

Medijskoj zajednici, kao i institucijama vlasti, neophodna je jedinstvena metodologija za evidentiranje i praćenje napada na novinare, kao i svih drugih oblika ugrožavanja sigurnosti medijskih djelatnika.

Istaknuto je to na današnjem skupu u Sarajevu o temi ''Mapiranje medijskih sloboda i kršenja novinarskih prava'' koju je organizirala Udruga BH novinari s fokusom na pravnu i pravosudnu zaštitu novinarskih prava i sloboda, uključujući i razvijanje državnih mehanizama za praćenje slobode medija u BiH.

Kako je rečeno, ta strukovna novinarska udruga imala je namjeru razviti dugoročni mehanizam evidentiranja, praćenja i izvještavanja o napadima na novinare sa setom indikatora koji će osigurati kontinuirano praćenje napretka u toj oblasti, kao i vršiti legitiman pritisak na pravosudne i državne institucije da odgovornije i efikasnije procesuiraju sve slučajeve kršenja medijskih sloboda.

Također, metodologija će omogućiti analizu solidarne i pravne podrške žrtvama napada civilnog društva, neovisnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija odgovornih za praćenje medijskih sloboda, priopćili su BH novinari.

Koordinatorica Linije za pomoć novinarima Una Telegrafčić izrazila je potrebu da novinari kojima se krše ljudska prava, kao i predstavnici pravosuđa i institucija vlasti zajedno rade na ovoj metodologiji kako bi imali jedinstven pristup evidentiranju slučajeva kršenja novinarskih prava.

Šefica Odjela za informatičko-tehničku podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Sanja Škuletić Malagić smatra da se novinari suočavaju s nizom problema i da je poštivanje njihovih prava na najnižoj razini.

''Država ne raspolaže mehanizmima za evidenciju slučajeva kršenja prava novinara, tako da ni od onih 24 posto predmeta koji se riješe u korist novinara nismo u mogućnosti evidentirati koji su to predmeti'', kaže Škuletić Malagić.

BH novinari posjeduju bazu podataka, ali se vrlo često događa da se podaci, koje posjeduju BH novinari i druge nevladine organizacije ili pravosudne institucije, policija i državne institucije veoma razlikuju zbog drugačijeg kategoriziranja slučajeva napada.

Glavna tajnica BH novinara Borka Rudić istaknula je da je jedinstvena baza podataka o napadima na novinare kao osnova za unaprijeđenje zakonskog okvira i rada institucija odgovornih za zaštitu sloboda i prava novinara u BiH.

''Da bismo imali jedinstvenu evidenciju i bazu podataka, neophodna je izrada metodologije koja će biti prihvaćena od svih aktera na polju zaštite novinara kao i kreiranje sustava razmjene informacija i zajedničkih akcija'', smatra Rudić.

Sudionici debate su podržali inicijativu da se tijekom sudskih postupaka protiv napadača na novinare primjenjuju strožje kazne, predviđene postojećim kaznenim zakonima, prema napadačima i osobama koje ugrožavaju sigurnost novinara jer se u ovakvim kaznenim djelima radi i o povredi sloboda i ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close