Parlamentarne skupštine BiH

Zastupnici za ograničavanje otpremnina i oštrije kazne zbog uništavanja prometnih znakova

U drugom krugu glasanja usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2022. u 19:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustarcija

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas, u drugom krugu glasanja, usvojio Prijedlog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, koji je predložilo  Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonom definiraju se radnje koje čine carinske prekršaje, počinitelji prekršaja, sankcije i zaštitne mjere, a njegov osnovni cilj jeste da osigura poštivanje zakonskih i podzakonskih odredbi carinskog zakonodavstva BiH.

Razlog donošenja novog zakona o carinskim prekršajima BiH je usklađivanje ove oblasti s odredbama novog Zakona o carinskoj politici u BiH i odredbama nove Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Ograničavanja otpremnina na maksimalno 10.000  KM

Zastupnici su, u drugom krug glasanja, usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, a kojim se previđa spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista s 20 na 10 posto.

U drugom krugu glasanja usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

On je obrazložio da prijedlog zakona predviđa da otpremnine koje su sada predviđene na šest prosječnih plaća zaposlenih u institucijama BiH, budu ograničene na maksimalno 10.000  KM.

Pojasnio je da većina državnih službenika neće vidjeti nikakvo umanjenje otpremnina, ali će se u slučaju izabranih i imenovanih osoba u institucijama BiH, direktora, rukovodećih državnih službenika na višim razinama vidjeti smanjenje tih otpremnina na razumnu mjeru.

Zastupnički dom je u drugom krug glasanja, po hitnom postupku, usvojio  Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložile zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

Zakon predviđa da jedan od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo raditi polovinu punog radnog vremena, u slučaju da je u pitanju samohrani roditelj ili ukoliko su oba roditelja zaposlena, pod uvjetom da dijete nije smješteno u instituciju socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene institucije.

Pooštravanje sankcija za uništavanje prometnih znakova

Zastupnici su u drugom krug glasanja podržali i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut, kojim se pooštravaju sankcije za uništavanje prometnih znakova na način da se znak uništi farbanjem ili na drugi način prekrivanjem jednog od dva pisma, ćiriličnog ili latiničnog.

Zastupnici su prihvatili Prijedlog zaključka zastupnika Denisa Zvizdića kojim Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da bez odgađanja iz tekuće budžetske rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH izdvoji iznos od 250.000 eura za pomoć građanima Ukrajine.

Usvojen je i Prijedlog zaključaka zastupnika Jasmina Emrića prema kojem Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva Predsjedništvo BiH da hitno donese potrebne odluke radi pružanja humanitarne pomoći stanovništvu i državi Ukrajini. Također, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno osigura financijska sredstva, organizira i dostavi potrebnu humanitarnu, zdravstvenu ili drugu prijeko potrebnu pomoć stanovništvu i državi Ukrajini, te poziva vlade oba entiteta, kantonalne vlade, općine i gradove u BiH da, u skladu sa svojim mogućnostima, organiziraju i pruže humanitarnu pomoć stanovništvu i državi Ukrajini.

Nije usvojen Prijedlog rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu

Zastupnički dom nije usvojio Prijedlog rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu, čiji su predlagači zastupnici iz Kluba SDA, a nije usvojen ni Prijedlog zaključka zastupnice Borjane Krišto koji glasi: „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. 3. 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)) i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini, te daje punu podršku institucijama Europske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini“.

Zastupnički dom nije podržao Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Usvojen je zaključak koji je predložila zastupnica Alma Čolo, prema kojem će Parlamentarna skupština odmah pokrenuti postupak s ciljem raspisivanja novog javnog oglasa za imenovanje članova Vijeća RAK-a.

Zbog nedostatka entitetske većine, Kolegiju na usuglašavanje je upućen veliki broj točaka dnevnog reda, među kojima je i Informacija Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama financijske blokade BHRT-a, kao i zaključci koji su tijekom diskisije predloženi u vezi s tom informacijom.

U drugom krugu glasanja je usvojen Prijedlog deklaracije o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, čiji je predlagač zastupnik Nikola Lovrinović.

Zastupnici su podržali Inicijativi zastupnika Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obvezan liječnički pregled za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama BiH koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Između ostalog, podržana je i modificirana inicijativa zastupnika Damira Arnauta prema kojoj se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da postigne dogovor s entitetima, Brčko Distriktom BiH i svim kantonima o jedinstvenom certifikatu s QR kodom, na način da se certifikati izdaju na nižim razinama vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close