sporedna uloga?

Zašto je njemačka kancelarka Merkel bila suzdržana po dolasku u Pariz?

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 15:04 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije mogla sakriti svoju nervozu prilikom posjeta Francuskoj, gdje joj je domaćin bio predsjednik Emmanuel Macron.

Bild piše kako je mogući razlog tome neželjena ''sporedna uloga", jer je Macron ujedno pozvao i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji izaziva više pozornosti od Merkel.

Je li to razlog što se kancelarka gotovo odbojno 'durila' prilikom pozdrava na dolasku, fotograf ostavlja svima na slobodnu procjenu.

Angeli Merkel je u četvrtak u Elizejskoj palači priređena počast od najvišeg ranga, gdje su je pored predsjednika Francuske Macrona primili i članovi njemačko-francuskog ministarskog vijeća.

No, francuski mediji neuporedivo više pozornosti daju posjetu Donalda Trumpa koji je također pristigao u Pariz i s kojim Macron planira večeru na Eiffelovu tornju.

I ne samo da je medijima Trump interesantniji od Merkel, nego je to i američka prva dama Melania - ona je posjetila jednu dječju bolnicu, što onda izaziva posebnu medijsku ''navalu''.

Inače, francuski predsjednik Macron je oboje utjecajnih državnika današnjice pozvao u goste u povodu nacionalnog praznika svoje zemlje.


Jesi li siguran da je ovo dobar put?

Velike su razlike u ocjenama očekivanja od europske budućnosti između Merkel i Trumpa. Dok njemačka diplomacija očekuje više zajedništva i integracija u Europi, Trump u mnogim intervjuima naglašava kako bi primjer Velike Britanije, koja je istupila iz EU, mogle slijediti i neke druge zemlje.

Nijemci se odavno zalažu za strategiju izgradnje zajedničke europske obrambene politike, a time i zajedničke vojske ili u najmanju ruku znatno tješnje koordinacije između nacionalnih vojski.

Macron je tom smislu suzdržaniji, a za sada govori o potrebi da se Europa zajednički brani od cyber napada i kriminala, napada dronovima i sličnih modernih opstruktivnih oružja.

Novi europski liderski tandem nazvan „Mercron“ (Merkel i Macron) je pod pritiskom da se nametne javnost, a posebno to vrijedi za znatno mlađeg i neiskusnijeg Macrona. On jest popularan, ali još uvijek nije bio u poziciji uhvatiti se u koštac s globalnim svjetskim izazovima.


Da vidimo znaš li se poljubiti, monsieur le président

Europsko zajedništvo i zajednička budućnost za njih oboje je politički imperativ i glavna ideja vodilja.

Ipak, postoji mnoštvo razlika u shvaćanjima tješnjeg povezivanja. Analitičari zaključuju kako Njemačkoj primjerice odgovara liberalizacija u području ekonomije, tehnologije, zajedničke obrane i nekih drugih oblasti u kojima imaju prevagu, ali s druge strane ne žele da zaduženost pojedinih članica EU postane - ''zajednička'' zaduženost.

Kako će se EU dalje razavijati i pozicionirati u svijetu, umnogome će ovisiti i od stavova službene američke politike, ali već odavno je jasno kako EU I SAD više nisu jedine globalne sile na svijetu.

Utjecaj Kine i Rusije sve je vidljiviji, ali i druge zemlje, kao Indija, Brazil, Kanada ili Japan, vraćaju se ili nanovo pristižu na važne stolice u prvome redu svjetske političke scene.

Kopirati
Drag cursor here to close