Eko Udruženje Kuti

Zašto GV Grada Mostara traži izgovore za provođenje zaključka kamenoloma Kuti?

Mještani Kuta se pitaju, da li možda Gradsko vijeće Mostara još uvijek ne planira realizirati doneseni zaključak.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2023. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanska inicijativa "Kuti", na svoj upit o sprovođenju Zaključka sa 27. sjednice, a koji se tiče brisanja kamenoloma Kuti iz Prostornog plana, od Gradskog vijeća Grada Mostara, 14. veljače 2023. dobila je odgovor da Gradsko Vijeće tek nakon ponovljenog postupka i donesene konačne sudske presude može pristupiti pokretanju procedure koja se u zaključku navodi, piše u priopćenju Eko Udruženja Kuti.

Podsjećamo da Zaključak Gradskog vijeća Grada Mostara sa 27. sjednice, glasi: "Obvezujemo se da će Gradsko vijeće Mostara odmah po završetku sudskog spora u vezi kamenoloma Kuti, ako bude donesen u korist udruženja Kuti, pokrenuti proceduru skidanja majdana Kuti iz Prostornog plana Grada Mostara".

Dobiveni odgovor od Gradskog vijeća Grada Mostara je u potpunoj suprotnosti sa donesenim zaključkom, jer je navedeni sudski postupak već okončan u korist građana, odnosno, Kantonalni sud u Sarajevu je 26. prosinca 2022. godine poništio okolinsku dozvolu za kamenolom u Kutima. Dakle, sudski spor na koji se odnosio Zaključak u vezi kamenoloma Kuti je završen i donesena je odluka u korist udruženja Kuti, čime su se stekli uvjeti za izvršenje Zaključka!

Foto: Eko Udruženje Kuti / Odgovor na zahtjev

Mještani Kuta se pitaju, da li možda Gradsko vijeće Mostara još uvijek ne planira realizirati doneseni zaključak, jer očekuje da će se postupak izdavanje nove Okolinske dozvole, nakon eventualnog ponovljenog postupka, završiti nekim novim sudskim sporom?

Aner Omanović, član građanske inicijative Kuti kaže: "Naš cilj nije "dezavuirati" javnost da je postupak okončan, kako je to navedeno u odgovoru koji smo zaprimili. Postupak na koji se Zaključak odnosi jeste završen, odnosno, Okolinska dozvola je sudskim postupkom poništena! Ona više ne proizvodi nikakva pravna djelovanja, a hoće li biti novog postupka ili ne, to ne znamo. Nesporna je činjenica da je predmetni postupak završen, a samim tim i izvršna je postala i obaveza Gradskog vijeća Mostara vezana za usvojeni Zaključak sa 27. Sjednice!"

Građanska inicijativa "Kuti" je 21. veljače 2023. godine, na dobiveni odgovor, poslala Gradskom vijeću Grada Mostara pismeno izjašnjenje, u kojem su naveli mišljenje da Gradsko vijeće, umjesto da pomogne građanima, opstruira vlastiti Zaključak. U tom izjašnjenju su ponovljeni i razlozi zbog kojih građani ne žele kamenolom u blizini svojih domova, kao što su udaljenost 137m od kuća za život, nepostojanje pristupnog puta ka kamenolomu, direktna izloženost mještana utjecajima detonacija i svakodnevnog miniranja, itd.

U konačnici, građani pitaju: "Kome pogoduje Gradsko vijeće Grada Mostara, kada traži izgovore da ne sprovede svoj Zaključak o brisanju majdana Kuti iz Prostornog plana?"

Kopirati
Drag cursor here to close