Bez odgovora

Zapela reforma bh. pravosuđa

Predstavnici različitih ministarstava pravde u BiH su posljednjih mjeseci više puta javno najavljivali skori nastavak dijaloga, međutim, na tom planu ništa nije urađeno.
Vijesti / Flash | 19. 02. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od posljednjeg sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu prošlo je više od sedam mjeseci, a još nema odgovora na pitanje kada će, i hoće li, biti održana naredna runda.

Naime, predstavnici različitih ministarstava pravde u BiH su posljednjih mjeseci više puta javno najavljivali skori nastavak dijaloga, međutim, na tom planu ništa nije urađeno. S obzirom na to da domaće vlasti novinarima Nezavisnih novina nisu dosad uspjele pružiti adekvatan odgovor na pitanje kada će uopće biti nastavljeni razgovori o reformi pravosuđa,  obratili su se s istim pitanjem Delegaciji EU.

Jamila Milović-Halilović, glasnogovorik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, je rekla da je na posljednjem sastanku u lipnju EU dala svim predstavnicima u procesu jasne smjernice o tome kako riješiti otvoreno pitanje Nacrta zakona o sudovima BiH u skladu s Ugovorom o funkcioniranju EU, kako bi se, kako je istakla, uklonio jedan od izvora neefikasnosti pravosuđa u BiH, koji se odnosi na definiranje kaznene nadležnosti.

"Na relevantnim je vlastima na svim nivoima da ulože istinske, zajedničke napore, pod vodstvom Ministarstva pravde BiH u ulozi kopredsjedavajućeg u strukturiranom dijalogu u pravosuđu, postignu dogovor o nacrtu zakona u skladu sa spomenutim europskim standardima i da osiguraju da su isti ispoštovani u nacrtu ovog zakona", navela je ona.

Europska komisija, kako je dodala, stoji na raspolaganju za pregled konačnog nacrta, prije prosljeđivanja u zakonodavnu proceduru.

"Što se tiče drugih pitanja o kojima se razgovaralo u okviru strukturiranog dijaloga, a posebice Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, te revizije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Europska komisija pomno prati sva događanja i očekuje od relevantnih vlasti da postupe u skladu s postojećim preporukama i zaključcima", navela je ona.

Jedino što se na ovom pitanju pokrenulo jeste usvajanje Akcijskog plana za suzbijanje korupcije od strane Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, a na veliki pritisak predstavnika EU i SAD.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla (FGT) i bivši sudac i tužitelj, smatra da je teško očekivati bilo kakav napredak u okviru strukturalnog dijaloga jer je ovo izborna godina, kao i zbog toga, kako kaže, što su političke strukture spremne da blokiraju bilo kakav napredak k pravnoj i uređenoj državi.

"FGT će posebno inzistirati da tijekom pristupnih pregovora poglavlja 23 i 34, koja se odnose na vladavinu prava, budu otvorena prva i vjerujemo da će EU upravo inzistirati na tome", rekao je Šehić. Ukazao je i na konferenciju o reformi pravosuđa u Banjaluci u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, EU i SAD, ističući da će izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, sam Kazneni zakon BiH, kao i izmjene i dopune Zakona o VSTS-u biti glavne pretpostavke u narednom periodu za popravljanje stanja u pravosuđu.

"VSTV je važan upravo zato što oni svojim radom trebaju doprinijeti uspostavi vladavine prava kroz kadrovsku politiku, jer oni određuju kriterije tko može biti sudac ili tužitelj. Pitanje je samo jesu li spremni preuzeti tu odgovornost", zaključio je on.

 

Kopirati
Drag cursor here to close