Naša stranka

Zakon kojim se smanjuju plaće parlamentaraca, ministara i savjetnika

Ovaj Prijedlog zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja istih za potrebe koje nisu povezane sa borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Kluba zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su danas u proceduru Prijedlog zakona o obveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19.

Ovim lex specialis prijedlogom je predviđeno obvezno izdvajanje 20% ostvarene neto plaće svih izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući diplomatsko-konzularnu mrežu i institucije koje se ne financiraju iz proračuna.

Zakon nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 15 dana uspostavi fond za prikupljanje navedenih sredstava, te da ta sredstva usmjeri za borbu protiv pandemije COVID-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posljedica. Vijeće ministara je obvezno izvještavati Parlamentarnu skupštinu BiH o prikupljanju i utrošku navedenih sredstava najmanje jedanput mjesečno, navode iz Naše stranke.

Ovaj Prijedlog zakona osigurava prikupljanje značajnih sredstava, njihovo ciljano usmjeravanje, bez mogućnosti korištenja istih za potrebe koje nisu povezane sa borbom za suzbijanje pandemije i njenih posljedica, uz istovremeno očuvanje stabilnosti zdravstvenih i penzionih fondova.

Zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka su istovremeno u proceduru uvrstili i Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se predviđa brisanje trenutne odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjenje plaća za vrijeme trajanja mandata. Ovu odredbu treba svakako izbrisati, a trenutna situacija nalaže još hitnije djelovanje po tom pitanju.

I pored zastoja u radu državnog parlamenta, zastupnici Naše stranke su u proteklih osam dana u proceduru dostavili tri prijedloga zakona, jedan ustavni amandman te inicijativu za održavanje sjednica elektronskim putem, navodi se u priopćenju Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close