SDS, PDP i Lista za pravdu

Zahtjev za izjašnjenjem Narodne skupštine RS-a o Zakonu o vinu BiH

Zahtjev je uputio na ruke predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića u kojem naglašava da je Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio prijedlog tog zakona...
Vijesti / Flash | 26. 08. 2023. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Kluba Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Lista za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darko Babalj zatražio je da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o novopredloženom Zakonu o organizaciji tržišta vina u BiH.

Zahtjev je uputio na ruke predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića u kojem naglašava da je Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio prijedlog tog zakona o kojem će se poslanici Predstavničkog doma izjašnjavati u ponedjeljak po hitnoj proceduri, dok će ga Dom naroda razmatrati 30. kolovoza.

- Zakon nema uporišta u Ustavu BiH u kojem su decidno nabrojane nadležnosti institucija BiH, te je riječ o oblasti koja je u potpunoj nadležnosti entiteta. Posebno je zabrinjavajuće da se ovim zakonom PSBiH postavlja u supremaciju nad entitetskim parlamentima - navodi se u pismu.

Tvrde da pitanja koja regulira to zakonsko rješenje nisu u nadležnosti Bosne i Hercegovine, a istovremeno se obavezuju entitetski parlamenti da u roku od šest mjeseci usklade svoje zakone i podzakonske propise sa Zakonom o organizaciju tržišta vina u BiH.

Kažu da je Ustavom BiH propisano da BiH može preuzeti i druge nadležnosti za koje se dogovore entiteti, zbog čega i smatraju neophodnim da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o tom aktu u smislu "da odobri prenos nadležnosti u konkretnom slučaju ili da zaustavi proces neustavnog prenosa nadležnosti".

Pozvali su i Stevandića da iskoristiti svoj autoritet predsjednika Narodne skupštine i da od svih izaslanika i zastupnika iz Republike Srpske u PSBiH zatraži da ne usvaje Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH dok se Narodna skupština ne izjasni o njemu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close