Novi dizajn

Za vojničke uniforme daju 28,4 milijuna KM

OS BiH je još 2014. godine formirao Tim s čijim radom je započeo proces usvajanja novog dizajna terenske uniforme OS BiH.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2022. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH trebali dobiti nove uniforme, za što je u ovoj i narednih deset godina predviđeno ukupno 28.405.000 KM.

Podsjetimo, o stanju uniformi koje koriste pripadnici OS BiH "Nezavisne novine" su nedavno pisale, kada su nam vojnici ispričali da su one pohabane, te da se čizme doslovno raspadaju.

Sudeći prema dokumentaciji Ministarstva obrane (MO) BiH, prijedlog je da se za ovu godinu 800.000 KM neutrošenih sredstava preusmjeri u tu svrhu, plus u narednih devet godina iz proračuna odvoji po 2.840.500 KM, a zatim 2032. godine još 2.040.500 KM.

U obrazloženju Prijedloga odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta "Osiguranje nabavke nove terenske odore OS BiH", koji je u procesu konzultacija, navedeno je da su do sada OS BiH kroz program FMS opremane i nadopunjavane jedinstvenom terenskom uniformom od strane SAD.

Kako se dodaje, s obzirom na to da je trenutni dizajn, koji koristi OS BiH, prestao da bude dio opreme OS SAD, ne postoji mogućnost daljeg opremanja OS BiH.

Dizajn se radi od 2014.

OS BiH je, podsjetimo, još 2014. godine formirao Tim s čijim radom je započeo proces usvajanja novog dizajna terenske uniforme OS BiH.

"Tijekom 2018. godine usvojen je novi dizajn, te su u proračunu za 2020. godinu planirana sredstva za početak nabavke terenskih uniformi za OS BiH", navode iz MO BiH.

Iz MO BiH priznaju da su zalihe jedinstvenih terenskih uniformi, dobivenih kroz program FMS i nabavku, iscrpljene, "pošto nije bilo zanavljanja zbog ograničenih proračunskihh sredstva".

Pritom podsjećaju da su u proračunu za 2020. godinu planirana sredstva za nabavku jednog dijela uniformi po novom dizajnu, a usporedo s tim procesom izmijenjen je Pravilnik o uniformama u OS BiH i u ožujku 2020. godine odobreni su tehnički uvjeti za novu terensku uniformu, obuću i donje rublje.

"S obzirom na to da odobreni okvir proračunskih sredstava ne može osigurati opremanje OS BiH uniformama, MO BiH je donio odluku da se predloži opremanje OS BiH uniformama kroz višegodišnji projekt. Usvajanjem višegodišnjeg projekta osigurale bi se pretpostavke da nabavka predviđenih sredstava bude realizirana zahtijevanom dinamikom", ističu iz MO BiH.

13.000 terenskih uniformi, čizama i donjeg veša

Iskazali su i pregled potreba, gdje je navedeno da je u pitanju po 13.000 terenskih uniformi, kompleta čizama i donjeg veša.

"Na osnovu iskustava u protekle tri godine i dobivenih ponuda za izradu jedinstvenih terenskih uniformi, cijena jednog kompleta iznosit će oko 2.185 KM bez PDV-a. S obzirom na globalni poremećaj cijena na tržištu, moguća su povećanja cijena u periodu trajanja višegodišnjeg projekta", upozoravaju iz MO BiH.

Sve ovo, međutim, nije previše obradovalo sadašnjeg vojnika OS BiH.

"Uniforme su jako stare i nove će nam svakako dobro doći, ali tko zna što će se od toga obistiniti, i što je ključno, kad će se desiti", priča ovaj vojnik za "Nezavisne novine".

Uzeir Šandal, sindikalac u Ministarstvu obrane BiH, kaže da je riječ o jako bitnoj vojnoj opremi.

"Uniforma pozitivno djeluje na pripadnike OS BiH, kako moralno i ljudski, tako i borbeno", rekao je Šandal za "Nezavisne novine".

 

Kopirati
Drag cursor here to close