Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika

Oštećenje spomenika: Ako se nađu vandali u Mostaru, mogli bi u zatvor pet godina?!

Podsjećaju i da su u proteklih nekoliko godina, u cilju konzervacije i restauracije ovog nacionalnog spomenika, uložena značajna financijska sredstva prvenstveno Vlade Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2022. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika najoštrije osuđuje posljednji vandalski čin uništavanja svih ploča sa imenima poginulih boraca na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, nacionalnom spomeniku BiH.

''Ovo je nažalost samo jedno u nizu barbarskih skrnavljenja ovog memorijalnog kompleksa, u proteklih nekoliko godina, koji zaslužuje osudu ne samo stanovnika Mostara, već svih stanovnika Bosne i Hercegovine, ali i promptni i maksimalni angažman mjerodavnih inspekcijskih, policijskih i sudskih tijela.

Namjerno i sustavno uništavanje kulturne baštine je kriminalno i anticivilizacijsko djelovanje s ciljem da se izbriše povijest zemlje, zajedno sa identitetima i raznolikostima njenih građana. Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, preuzela obvezu da će očuvati, ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u BiH, već i da će zaštititi i nacionalnu baštinu'', priopćilo je ovo Povjerenstvo

Navode i kako u slučajevima kada se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika, prema važećim propisima, pokreće se postupak kod mjerodavnog tužiteljstva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinitelja. Ukoliko je nacionalni spomenik uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika uslijed raznih aktivnosti, Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđena je kazna zatvora do 5 godina.

Memorijalno područje Partizansko-spomen groblje u Mostaru proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine, te se na njega primjenjuju odredbe Odluke Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika (''Sl. glasnik BiH'', br. 90/06, 97/11, 48/13, 82/19 i 1/21).

Partizansko spomen-groblje sadrži sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i krajobraznog rješenja. Ono predstavlja jedinstven spomenik u urbanom mjerilu Mostara, posebne ambijentalne vrijednosti, kojeg je projektirao čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović.

''Prema zakonima o provedbi odluka Povjerenstva, Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt BiH dužni su da, putem svojih mjerodavnih tijela, poduzmu odgovarajuće pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere neophodne za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika'', ističu iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Podsjećaju i  da su u proteklih nekoliko godina, u cilju konzervacije i restauracije ovog nacionalnog spomenika, uložena značajna financijska sredstva prvenstveno Vlade Federacije BiH.

Povjerenstvo je povodom ovog uništavanja i skrnavljenja nacionalnog spomenika, zahtijevalo hitno djelovanje mjerodavnih institucija, policijskih organa, inspekcije i tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close