Ništa nisu učinili

Za Doljanku: Vlada FBiH kupovala vrijeme za smirivanje građanskog bunta

'Obavještava javnost da je zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ostao mrtvo slovo na papiru, te da je donesena odluka bila samo kupovina vremena za smirivanje građanskog bunta na brojnim rijekama u BiH, od Doljanke, Neretvice, Bune...''
Vijesti / Flash | 24. 09. 2020. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je istekao rok kojim je Zastupnički dom Parlamenta FBiH na sjednici od 23.06.2020.g. usvojio zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH!

Iako je Vlada FBiH bila zadužena da tijekom prethodna tri mjeseca izradi prijedloge izmjena zakonskih propisa kako bi se zaštitile rijeke i okoliš, te izvrši reviziju svih do sada izdanih suglasnosti za MHE koje su izgrađene i u fazi izgradnje – ništa se nije dogodilo.

Udruženje građana ''Za Doljanku'' početkom mjeseca kolovoza obratilo se Uredu Vlade FBiH sa zahtjevom za pristup informacijama o poduzetim radnjama povodom zaključka Zastupničkog doma Parlamenta BiH, tražeći odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li je Vlada FBiH postupila po zaključku Parlamenta FBiH, odnosno da li je do sada izvršila reviziju izdanih suglasnosti za MHE ''Zlate'' u Jablanici?

2. Da li je Vlada FBiH prilikom analize izdanih suglasnosti za MHE ''Zlate'' u Jablanici uočila zakonske nepravilnosti u istim i koje su to uočene nepravilnosti?

3. Tko je ispred Vlade FBiH zadužen za reviziju do sada izdanih suglasnosti za MHE?

4. Da li zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana oavezuje i FERK da ne izdaje dozvolu za proizvodnju električne energije za MHE dok Vlada FBiH ne izvrši reviziju svih do sada izdanih suglasnosti za MHE koje su izgrađene i u fazi gradnje?

''Shodno činjenici da ni nakon više od mjesec dana na adresu Udruženja građana ''Za Doljanku'', nije stigao odgovor na poslani upit što između ostalog ukazuje i na kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, te da Vlada FBiH zaključno sa ovim danom nije objavila niti jedan javni dokument, obavijest ili prijedlog za potpunu zabranu izgradnje i reviziju dozvola za MHE na rijekama FBiH čime bi barem pokazala namjeru da u konačnici i realizira usvojeni zaključak – Udruženje ''Za Doljanku'' obavještava javnost da je zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ostao mrtvo slovo na papiru, te da je donesena odluka bila samo kupovina vremena za smirivanje građanskog bunta na brojnim rijekama u BiH, od Doljanke, Neretvice, Bune, Kruščice i mnogih drugih a nije isključeno da je to bio i jedan od načina ''kupovine glasova'' birača pred predstojeće općinske izbore!'' – priopćili su iz ovog Udruženja, te dalje navode:

''Tim povodom, pozivamo Vladu FBiH na odgovornost povodom oglušivanja na zaključke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i upućujemo otvoreni poziv da već danas reagiraju i pokažu više odgovornosti u svom radu tako što će hitno pristupiti realizaciji zaključka i zakonski regulirati zabranu izgradnje MHE u FBiH. Udruženje građana ''Za Doljanku'' nastavlja svoju pravnu borbu protiv koruptivnog sustava koji je dozvolio izgradnju MHE na rijeci Doljanci – te kako smo i najavili krenuli smo s pokretanjem kaznenih prijava protiv osoba i institucija odgovornih za ekocid u Jablanici''.

Kopirati
Drag cursor here to close