Uključuje se i EU

Wigemark u Bihaću: EU će pomoći u rješavanju situacije s migrantima

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark je ponovio da Bosna i Hercegovina mora hitno unaprijediti granične kapacitete.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2018. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na sastanku s premijerom Unsko-sanske županije Huseinom Rošićem istaknuo je da Europska unija ni u kom slučaju na želi ovakvo stanje, te da će pomoći u pronalasku adekvatnog rješenja situacije s migrantima, koje odgovara svim razinama vlasti u BiH. 

''U Bihać sam došao kako bih se konkretno informirao o trenutačnoj situaciji. Europska unija je osigurala milijun i po eura za humanitarni aspekt. Sredstva su operativna od prošlog tjedna i prvenstveno će se koristiti za aktivnosti IOM-a i UNHCR-a. Dodatnih šest milijuna izdvojili smo za srednjoročna rješenja, odnosno migrantske kategorije koje spavaju po parkovima ili privremenim centrima kao što je Đački dom. Mi smo za one prijedloge rješenja situacije, koji su usklađeni na svim razinama vlasti'', rekao je Wigemark. 

Rošić je ukazao da na područje USŽ dnevno dolazi i do 40 novih ilegalnih migranata navodeći da njih 50 posto nemaju apsolutno nikakve dokumente. 

''Upoznao sam Wigemarka s cjelokupnom situacijom i nadam se kako će i on pomoći u rješavanju velikog problema. Nisu mi jasne neke izjave bh. političara, koje će možda već sutra biti demantirane. Međutim, ipak se nadam brzom i pozitivnom raspletu ove situacije. Tome se nadam već sutra'', kazao je Rošić. 

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i ovom je prilikom tražio strpljenje od građana USŽ-a, te ponovio da Bosna i Hercegovina mora hitno unaprijediti granične kapacitete. 

Kopirati
Drag cursor here to close