Novi predsjednik SDS-a

Vukota Govedarica saslušan u Tužiteljstvu BiH zbog referenduma

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 12:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tužiteljstvu BiH u Sarajevu saslušan je šefa Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike.

"Mene zabrinjava što se vodi istraga protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda jednog naroda koji živi u BiH i to kod mene stvara jednu vrstu zabrinutosti za pravosuđe u BiH. Predmeti teškog gospodarskog kriminala su ostavljeni po strani, ali borba protiv takvih predmeta odnosno istrage nisu dale rezultate", kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

On je kazao da u predmetima gdje postoji neki rezultati Tužiteljstvo BiH postupa na neprofesionalan način, javlja N1.

"Podsjetit ću da je Tužiteljstvo BiH priopćilo da je istraga koja je sprovođena u slučaj Bobar banke nije u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Ako pogledamo kako je i na koji način završio glavni tužitelj Goran Salihović onda ćemo vidjeti da je pravosuđe BiH u velikom problemu. Ako tome dodamo kako je njegov prethodnik završio glavni tužitelj svoju tužiteljsku karijeru onda ćemo konstatirati da je nama potrebna obimna reforma pravosuđa u BiH", smatra Govedarica.

On je istaknuo da je saslušan u svojstvu svjedoka, kao i njegove kolege Višković i Spomenka Stevanović.

"Odgovarao sam na pitanja onako kako ja vidim šta se događalo u NSRS što se odnosi na donošenje odluke za raspisivanja referenduma", izjavio je Govedarica.

Podsjećamo, u predmetu koji Tužiteljstvo BiH vodi zbog organiziranja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Povjerenstva, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerojatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Povjerenstva Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao zastupnici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te izaslanik iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić.

U RS-u je 25. rujna održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. siječanj i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. lipnja kao reagiranje na odluku Ustavnog suda BiH iz studenog prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. listopada po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. siječanj bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Kopirati
Drag cursor here to close