Zatraženo povlačenje nacrta

Vukelić: Ukoliko se usvoji, ugasit će se i preostali mali broj slobodnih medija

Najveći dio predstavnika medijske zajednice iza zatvorenih vrata, a nakon sastanka i javno, zatražio je povlačenje nacrta iz procedure.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici medijske zajednice i nevladinog sektora u Banja Luci sa šefovima zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljali su danas o izmjenama Krivičnog zakonika i kriminalizaciji klevete i uvrede.

Najveći dio predstavnika medijske zajednice iza zatvorenih vrata, a nakon sastanka i javno, zatražio je povlačenje nacrta iz procedure, piše N1.

"Ugasit će se mali broj slobodnih medija"

"Upozoreno je da se ovaj nacrt vrati. Smanjit će medijske slobode i prava osigurana Ustavom, ugasit će preostali mali broj slobodnih medija", istaknuo je Siniša Vukelić predsjednik Kluba novinara Banja Luka koji je istakao da i građani mogu biti dovedeni u neugodan položaj ukoliko zakon "prođe" i da im mogu prijetiti ogromne novčane kazne ukoliko nešto kažu u kafani, lajkaju ili podijele nečiji status.

"Pravosuđe ni sada nema ustaljenu praksu kada sudi po postojećem zakonu o zaštiti od klevete", istaknuo je on ističući da ne može govoriti o kvalitetnoj javnoj raspravi jer kleveti i uvredi nije mjesto u kaznenom zakonodavstvu.

"Neki šefovi nisu ni pročitali zakon"

"Imamo utisak da neki šefovi zastupničkih klubova kao ni sam ministar nisu ni pročitali zakon. Bili su iznenađeni pojedinim članovima. Čini se da je odluka donesena od strane nekog tko je iznad njih. Sam premijer je rekao da se ne slaže sa velikim dijelom teksta nacrta", istaknuo je on ocjenjujući da je to samo po sebi dovoljno uporište za povlačenje zakona.

Ivana Korajlić iz Transparency international BiH istakla je da umjesto na predloženom nacrtu, treba raditi na kvalitetnim Zakonu o informiranju, transparentnosti rada medija i efikasnosti pravosuđa po pitanju primjene postojeće regulative koja štiti od uvrede i klevete.

"Zabrinjavajuće je da se ide na to da se zakon po svaku cijenu podrži. Nismo čuli zbog čega donositi ovakve izmjene zakonika, zbog čega postojeći mehanizmi nisu dovoljni, osim toga da pojedini političari nisu zadovoljni izvještavanjem medija o njima", kazala je ona.

Igor Žunić, šef zastupničkog kluba SNSD raspravu je ocijenio konstruktivnom.

Osjetljiv trenutak

"Očekujem da ćemo imati mogućnost da još nekoliko puta sjednemo i razmotrimo sve elemente zakona riječ po riječ. Predlagač zakona nije imao namjeru da našteti medijskom prostoru ili bilo kome pojedinačno. Osnovni cilj da se zaštiti svaki čovjek u Republici Srpskoj", rekao je on.

"Ovo je osjetljiv trenutak i osjetljiv zakon. Vrijeme da javni prostor u RS bude dekontaminiran od lažnih vijesti, uvreda, kleveta i svega što imamo", dodao je Žunić bez preciznog odgovora na pitanje zbog čega postojeći obim zakonske zaštite nije adekvatan.

Također je napomenuo da će, usvoji li se nacrt, uslijediti javna rasprava u trajanju od 60 dana, a da će rješenje u konačnici biti potpuno ukoliko odvoji "struku i nauku od drugih".

Lista za pravdu i red predloženi nacrt neće podržati izjavila je Zagorka Grahovac.

Kazne koje ni jedna medijska kuće ne može platiti

"Čuli smo broje argumente od toga da se ovim zakonom vraćamo 20 godina unazad. Drakonske kazne koje se kreću do 120 tisuća maraka koje ni jedna medijska kuća, kamo li pojedinac mogu platiti", izjavila je ona.

Komentirala je i to što će vladajući podržati nacrt na koji su iznijeli kritike.

"Kao i sve drugo što iz SNSD dolazi, ne znam ni sama na koji način to da komentiram. Činjenica da ni sam premijer nije rekao da je zakon dobar, sam ministar kako sam shvatila, a da oni izjavljuju da će zakon podržati, paradoks, šta drugo da kažem", istaknula je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close