Susret s Ursulom von der Leyen

Vučić: Srbija nije kriva za dijalog s Prištinom

u ponedjeljak, 31. listopada ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2022. u 21:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednicom Europske komisije Ursulom Von der Leyen, koja je u jednodnevnoj posjeti toj zemlji, kazao da se Srbija nalazi na europskom putu, te da nije "ni za 0.1 posto" odgovorna za probleme u dijalogu s Prištinom.

Vučić je poručio, po pitanju odnosa s Prištinom, da će Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je "sve jednostrane poteze do sada povukla Prištine, a ne Beograd", prenose srbijanski mediji.

Ističe rok

Istaknuo je da je zabrinut, iako zna, "da Srbija nijedno od pitanja nije pokrenula, već je to uvijek jednostrano činila Priština".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je pak uvjerenje da će "vrlo uskoro" biti pronađeno rješenje u sporu oko preregistracije automobilskih tablica na Kosovu.

Naime, u ponedjeljak, 31. listopada ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

"Europska unija i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rješenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uvjerena da postoji rješenje, imamo dobru volju na obje strane", rekla je ona prilikom posjete Srbiji koju je započela obilaskom radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mjestu Jelašnica.

Podrška za Zapadni Balkan

Dodala je međutim, da je za konkretno rešenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obje strane.

Na početku zapadnobalkanske turneje u srijedu, Ursula von der Leyen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za cio Zapadni Balkan kako bi pomogla toj regiji u suočavanju s energetskom krizom.

Tijekom posjete Prištini u četvrtak, ona je rekla da je mjesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocjenivši da je Priština napravila veliki napredak na europskom putu.

U Beograd je doputovala iz Sarajeva, a u četvrtak je posjetila i Tiranu. Zapadnobalkansku turneju završava u subotu u Podgorici.

Kopirati
Drag cursor here to close