Dodikova najava

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Izjavio je da vlada teška situacija zbog secesionističke politike koju provodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2024. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je nakon sjednice Predsjedništva stranke zatražio od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi provokativna masovna okupljanja u Srebrenici, koja najavljuje režim Milorada Dodika na očekivani dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Predsjedništvo SDA poziva članice Ujedinjenih naroda da na Generalnoj skupštini usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja je neophodna i "zbog toga što rukovodstva Srbije i RS-a otvoreno i sustavno negiraju ovaj zločin, glorificiraju ratne zločince i vrijeđaju žrtve".

Izjavio je da vlada teška situacija zbog secesionističke politike koju provodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. To, kako kaže, predstavlja direktnu prijetnju miru, najveću od 90-ih godina prošlog stoljeća.

''Predsjedništvo SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo reformi, na Ustavni sud BiH odbijanjem izbora sudaca iz entiteta RS, donošenjem Izbornog zakona RS-a suprotno Aneksu III Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno, što je flagrantan udar i na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma sa nesagledivim posljedicama'', kazao je Izetbegović.

Posebno opasnom smatra prijetnju odnosno izjavu Dodika da "muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije", što se, ističe Izetbegović, može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem.

Navodi da je usvajanje izvještaja o Srebrenici u Narodnoj skupštini RS, izglasavanje entitetskog izbornog zakona, zakona o referendumu i niz drugih antidejtonskih poteza, intenziviranje secesionističke politike.

Ono što dramatično usložnjava situaciju je, kaže Izetbegović, politika Srbije, koja daje sve otvoreniju podršku i ohrabrivanje Dodiku.

''Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i dužna je da ga striktno poštuje. Svaki pokušaj urušavanja Mirovnog sporazuma prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske strukture BiH uspostavljene u Dejtonu'', rekao je Izetbegović.

Mišljenja je da Tužiteljstvo BiH mora početi postupati po članu 145. Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

''Eskalacija ove negativne prakse u RS-u direktna je posljedica neaktivnosti Tužiteljstva, odnosno nepodizanja optužnica i nekažnjavanja odgovornih za izvršenje ovog krivičnog djela. Ukoliko se takva praksa nastavi i do 11. srpnja tražimo od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da smijeni aktualnog glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića, koji nosi najveću odgovornost za nepostupanje Tužiteljstva po navedenim odredbama Krivičnog zakona'', poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close