'''Ovisni o Rusiji''

Vučić: Problem nafte ćemo rješavati s Hrvatskom i EU-om

On je, naglasivši da u ovom trenutku Srbija ''100 posto ovisi o ruskom plinu'', rekao kako vjeruje da može da postići ''dobru cijenu''.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2022. u 21:35 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem isporuke nafte rješavat ćemo zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom, rekao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući najavljenu mogućnost obustave isporuke nafte rusko-srbijanskoj kompaniji NIS posredstvom naftovoda Janaf nakon sankcija Zapada uvedenih Rusiji, prenosi Hina.

Vučić je u emisiji “Oko” RTS-a posljednjeg dana izborne kampanje, najavljen kao ''najveći favorit na predsjedničkim izborima i aktualni predsjednik Srbije00, rekao da od 15. svibnja Srbija, zbog sankcija Zapada koje slijedi i Hrvatska kao članica EU-a, više neće moći uvoziti naftu za NIS naftovodom Janafa, poručivši kako se ''ljudi ne trebaju brinuti''.

U priopćenju ranije ovog tjedna Janaf je istaknuo da od 15. svibnja neće moći dalje realizirati ugovor o isporukama nafte kompaniji NIS u Srbiji koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazpromnjefta ''sve dok ranije navedene mjere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Vijeća (EU) 2022/428, budu na snazi''.

Riješit ćemo taj problem i oko plina i oko nafte s našim partnerima, rekao je Vučić, navodeći da je njegov tim već imao razgovore s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen.

On je, naglasivši da u ovom trenutku Srbija ''100 posto ovisi o ruskom plinu'', rekao kako vjeruje da može da postići ''dobru cijenu''.

''Srbija je pokazala da zna poštivati i svoje interese i međunarodno pravo i izišla je sa svojim stavom koji je bio vrlo precizan u vezi sankcija i rata u Ukrajini. Reagirali smo principijelno, mudro, odgovorno i ozbiljno i gotovo sam siguran da ćemo znati riješiti sve probleme argumentima'', rekao je Vučić.

On je podsjetio da je i njemački kancelar Olaf Scholz rekao da “Njemačka obisi o ruskom plinu”.

''Onda (na Zapadu) moraju razumjeti i jednu malu Srbiju čija je pozicija veoma specifična'', ocijenio je Vučić.

Aktualni predsjednik Srbije na izborima 3. travnja nastoji izboriti drugi uzastopni mandat šefa države, a predizborne ankete predviđaju mu pobjedu u prvom krugu s oko 60 posto glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close