Odgovor Dodika

Vraćanje optužnice: Dokaz da je na brzinu "sklepana"

"Vidjet ćete da ću ostati i dalje predsjednik Republike, a on neće biti veleposlanik. To će se brzo dogoditi. On je jedan obični zao tip koji ovdje pokušava da provede svoju frustraciju", rekao je Dodik.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2023. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što je Sud BiH vratio Tužiteljstvu optužnicu protiv njega i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloš Lukića pokazatelj koliko je ta optužnica bila nesređena i na brzinu "sklepana".

Dodik je rekao da čak ni sudac Suda BiH nije mogao da pređe preko toga što nije valjalo u optužnici, prenosi Glas Srpske

Tužitelji odbili?

"Je li to bio dovoljan razlog jednom neodgovornom tužitelju koji je tako užurbano, neodgovorno, predočio ili podigao optužni zahtjev protiv Milorada Dodika i (v. d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša) Lukića, jel' to nije dovoljno da netko kaže – čekaj, stani, imaš li ti ikakve odgovornosti ovdje? Koji si ti đavo ovdje da ti možeš sve to da radiš", rekao je Dodik na konferenciji u Banja Luci, odgovarajući na pitanje što očekuje od krivične prijave koju je podigao protiv tužitelja Nedima Ćosića.

Tvrdi da je većina tužitelja Tužiteljstva BiH odbila da radi na optužnici protiv njega.

"Sve govori da je to snažno pakiranje. Nemojte se iznenaditi da sutra Sud prebaci to na Banja Luku da Banja Luka odlučuje kao u nekom prethodnom slučaju, pa da kaže – Dodik je to namjestio, pa evo izvukao se iz toga. Evo, neću da se izvučem, hajde vi presudite ako mislite da ima (elemenata za to)", naveo je Dodik.

On je rekao da predstavnici Amerike u BiH imaju loše namjere prema Republici Srpskoj i godinama unazad žele da "uguše" Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da će veleposlanik Amerike u BiH Michael Murphy i brzo otići s te funkcije.

Dodik ostaje 

"Vidjet ćete da ću ostati i dalje predsjednik Republike, a on neće biti veleposlanik. To će se brzo dogoditi. On je jedan obični zao tip koji ovdje pokušava da provede svoju frustraciju", rekao je Dodik i istaknuo da je "prošlo vrijeme nadmenih tipova koji misle da čitav jedan narod treba da klekne i puže".

Tvrdi kako "upravo Murphy okuplja suce i tužitelje u BiH i da je on taj koji je podržao Christiana Schmidta u nametanju zakona o kažnjavanju nepoštovanja odluka visokog predstavnika".

"Iza toga stoji Murphy. Kao što ste mogli da vidite - nijedna od ozbiljnih ureda EU nije reagirala na to pitanje. Ono što sada znamo jeste da je to uradio Murphy, britanski veleposnik i Schmidt, uz asistenciju nekih muslimana u Sarajevu. Svi ostali su iznenađeni. Čak su iznenađeni i u Americi", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u pokušaju "peglanja stvari" Sud BiH vratio optužnicu koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv njega i da se od toga pravi spektakl.

"Naravno da će ponovo vratiti u Sud, pa će Sud opet to mrcvariti. A taj isti Sud, ni on nije legalan, ni on nije taj koji ima ustavno uporište u svemu tome. I taj Sud je nametnuo visoki predstavnik da bi upravo branio lik i djelo i nedjelo tog visokog predstavnika, bez obzira tko je on", rekao je Dodik.

Pozvao na pobunu 

On je naglasio da se društvo čitave BiH, ako želi da bude društvo i državna zajednica, mora pobuniti protiv toga.

"Ako neće, mi ćemo se boriti protiv toga. Rekao sam, ne u smislu da bih nekome prijetio, svaka vrsta priče i kretanja u tom pogledu će bitno smanjivati značaj i ulogu same BiH, a ja znam što to znači, a ostali će to vidjeti", rekao je Dodik.

Tužiteljstvo BiH podiglo je 11. kolovoza optužnicu protiv Dodika i Lukića "zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika", ali ju je Sud BiH vratio na uređenje i dopunu jer, kako je navedeno, tri tužioca uopće nisu detaljno opisala koje krivično djelo su počinili Dodik i direktor "Službenog glasnika Srpske".

Sud BiH vratio je na doradu Tužiiteljstvu BiH optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića na dopunu i doradu jer je puna manjkavosti, u smislu člana odredbe zakona 227.stav 1 c) Zakona o krivičnom postupku BiH.

U obrazloženju se navodi, između ostalog, da Tužiteljstvo BiH treba takvu osnovu "dostavljenih dokaza- rezultata istrage, za koju od alternativno postavljenih radnji izvršenja teretite prvoosumnjičenog (Dodika) te da ta istu jasno opišete u činjeničnom opisu".

Kopirati
Drag cursor here to close