Čudna situacija

Vojska donijela ali nitko neće opremu za migrante

"To je ono što su Oružane snage i Ministarstvo obrane uradili po zahtjevu korisnika i po odobrenju Predsjedništva BiH", istakmuo je Okolić.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2021. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Mirko Okolić rekao je Srni da su Oružane snage BiH i ovo ministarstvo, za migrante u izbjegličkom kampu "Lipa", osigurali pomoć u šatorima, dekama i vrećama za spavanje, ali da postavljene šatore još nitko neće da preuzme, zbog čega ih u ovom trenutku osiguravaju pripadnici vojne policije.

"Naša je nadležnost bila da mi te šatore nekome predamo, kao i vreće i deke koje smo već predali. Šatore, izgleda, nitko, zbog odgovornosti, neće da primi jer, ako se danas-sutra ti zapale ili pocijepaju, onda netko to mora da nadoknadi. Za sada, svi bježe od toga da ih prime, a šta će se desiti zbog potreba koje su se ukazale – vidjet ćemo tijekom dana ili kasnije", rekao je Okolić.

Naveo je kako su do sada ustupili ''10 plus 10 šatora'' za smještaj 800 osoba.

"Kažem 10 plus 10 jer je riječ o različitim tipovima šatora. U tih 20 polja može da se smjesti 800 osoba. Međutim, to još nitko nije preuzeo", rekao je Okolić.

Rekao je kako je zbog takvog odnosa i situacije vojna policija Oružanih snaga BiH prinuđena osiguravati tu opremu iako to nije u njihovoj nadležnosti.

Naveo je kako su Civilnoj zaštiti grada Bihaća predali 820 deka i 300 vreća za spavanje.

"To je ono što su Oružane snage i Ministarstvo obrane uradili po zahtjevu korisnika i po odobrenju Predsjedništva BiH", istaknuo je Okolić.

Na pitanje je li oprema koju su u Lipu poslale Oružane snage, odnosno Ministarstvo obrane, te kako se migranti ponašaju u svemu tome s obzirom na negodovanja sa njihove strane, čemu javnost svjedoči posljednjih dana, Okolić kaže da Ministarstvo ne ulazi u to da li je dovoljno opreme ili nije, ali da je toliko od njih traženo i da su toliko isporučili.

"Netko drugi bi trebao da procijeni kakva je situacija sa migrantima, ali kao obični građani možemo samo konstatirati da je situacija u najmanju ruku čudna. Koliko im opreme treba, do njih je, ali je najveći problem što nema toga tko bi cijelom situacijom mogao koordinirati i zbog takvog odnosa prema svemu tome i dešavaju se ovakve stvari da se i Oružane snage BiH sa svojim sredstvima moraju uključivati", naglasio je Okolić.

Okolić je rekao da je kompletna situacija sa migrantskom krizom čudna, da se cijele godine "provlači" i da se do sada nije mogla riješiti.

"Kriza je eskalirala da je sada zaista veliki problem", upozorio je Okolić, koji smatra da nije normalno da Oružane snage osiguravaju takvu lokaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close