“Brzi odgovor 21”

Vojne vježbe SAD i BiH (ni)su problem

Bilateralna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, koja će polovicom svibnja biti održana na poligonima Glamoč, Dubrave i Manjača, već ima glasne odjeke u javnosti.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2021. u 08:51 Bljesak.info
Vojna vježba “Brzi odgovor 21”

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru priprema za bilateralnu vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” američki vojnici i oficiri stigli su u Bosnu i Hercegovinu i odmah izazvali polemike. Opozicija u Republici Srpskoj i dio vlasti iz Federacije BiH optužuju Milorada Dodika za promjenu političkih stavova, što iz SNSD-a odlučno demantiraju.

Bilateralna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, koja će polovicom svibnja biti održana na poligonima Glamoč, Dubrave i Manjača, već ima glasne odjeke u javnosti. Politički neistomišljenici srpskog člana i predsjedavajućeg državnog Predsjedništava optužuju ga da je na izborima 2018. godine pobijedio upravo na platformi vojne neutralnosti, od koje, kako tvrde, sada odustaje.

„U suštini, meni vježbe nisu problem. Ali, jeste problem kada lažete vlastiti narod. Govorite da ste protiv nečega, a onda učinite sve da se to dogodi. Ta vježba, i program reformi, i činjenica da je NATO priopćio da su Ukrajina, Gruzija i BiH na putu članstva, sve govore“. Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH

„S Dodikom to ovako hoda. On je žestok i jak na ovom našem nivou, ali kad dođe neko jači, a SAD i NATO to jesu, on je ovoliki“, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Komšića nitko ne shvaća ozbiljno ni na lokalnom nivou, a posebno ne hrvatski narod koji formalno predstavlja, odgovaraju iz SNSD-a Milorad Dodik. Navode da je „Brzi odgovor 21“ redovna bilateralna vježba, kakva se održava i u Srbiji, čije stavove prati RS, a oni podrazumijevaju suradnju sa Sjevernoatlantskim vojnim savezom, ali ne i članstvo.

„U programu reformi jasno stoji da se članstvo u NATO-u ne prejudicira, što znači da je to po strani. Ako netko bude htio o tome razgovarati, mi ćemo morati da pitamo građane RS šta oni misle. A, jasno je svima šta misle“, govori Radovan Kovačević, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kaže da je vojna vježba „Brzi odgovor 21“ redovna obveza naše zemlje u okviru programa „Partnerstvo za mir“, kojem smo pristupili 2006. godine, te da je ne treba dovoditi u vezu s aktuelnim političkim pričama o prekrajanju granica.

„SAD i na ovaj način žele da ojačaju BiH u njenim granicama i da učvrste njen suverenitet. Dovoljno govori naziv „Brzi odgovor“ šta će se dogoditi ako netko naruši javni red i mir ili bude djelovao antidaytonski i antiustavno“, objašnjava Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Oko 700 američkih vojnika vježbaće polovicom svibnja, rame uz rame, s pripadnicima Oružanim snagama BiH, fokusirajući se na spremnost i interoperabilnost. Vježba će biti održana na poligonima u Glamoču, Manjači i Dubravama, priopćeno je ranije iz američkog veleposlanstva u BiH, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close