Demantiraju

Vodovod Mostar: Laž je da se u vodi nalaze opasni kancerogeni elementi

Prava je istina da se ne radi o opasnom otpadu, te da uz dodatnu sterilizaciju može poslužiti u poljoprivredne svrhe. Čitav proces je pod budnim okom struke pri čemu se vrše redovita ispitivanja i analize, te inspekcijske provjere.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom članka u 'Oslobođenju' od 26.02.2020. godine pod naslovom 'Mostarcima mulj umjesto čiste vode' – priopćenjem za javnost reagirao je Vodovod Mostar.

Naime, u priopćenju ovog poduzeća kaže se da je članak ‘pun neistinitih podataka, zasnovanim uglavnom na besmislicama i lažima 'stručnjaka' iz mreže 'Naše društvo'.

Priopćenje u cjelosti možete pročitati u tekstu ispod.

Ne želimo vjerovati da su tako ozbiljne i renomirane novine objavile ovakav tekst u svrhu uznemiravanja javnosti Grada Mostara, kao što to već duže vrijeme rade spomenuti ‘stručnjaci’ uz pomoć novinara nekih lokalnih portala i novina. Među posljednjim u nizu je N1 tv u svojoj emisiji od petka, 21.02.2020. gdje su se također iznosile lažne informacije, a u čije gostovanje nitko iz Vodovoda Mostar nije pozvan kao niti upitan za mišljenje. Žalosti nas i da je uvaženi profesor Ćatović sebe i svoju struku smjestio u ovu priču.

Obzirom da se nitko nije potrudio saznati činjenice u ovom predmetu, ovim putem se očitujemo samo o nekolicini pogrešnih navodima iz teksta.

Kao prvo, objekt na fotografiji ispod koje piše ‘Kolektori Mostar: višemilenijska investicija nije završena’, nije nikakav kolektor, nego moderno postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je pušteno u rad u šestom mjesecu 2018. godine. Uređaj je u cijelosti financiran grant sredstvima( GFF, SIDA, IPA EU) u ukupnom iznosu 10,5 mil. EUR.

Istina, još ne radi u punom kapacitetu dok se ne završe u potpunosti kolektori koji prikupljaju otpadnu vodu, koja je do sada izravno išla u rijeku Neretvu. Dehidrirani mulj koji se proizvodi na postrojenju je trebao biti odlagan na deponiju, međutim zbog poznatih problema na deponiji i zbog uznemiravanja javnosti od strane nekih medija i pojedinaca, mulj se još uvijek skladišti u krugu postrojenja.

Prava je istina da se ne radi o opasnom otpadu, te da uz dodatnu sterilizaciju može poslužiti u poljoprivredne svrhe. Čitav proces je pod budnim okom struke pri čemu se vrše redovita ispitivanja i analize, te inspekcijske provjere. Nepotrebno uznemiravanje javnosti izazvalo je dodatne troškove kemijskih analiza koje uvijek daju iste rezultate tj. da su svi pokazatelji uredni, kao i štetu ugledu našeg poduzeća zbog čega smo dužni pravno postupati prema svima vama koji ste uzrok toga, te se pozivati na Zakon o medijima, Zakon o zaštiti od klevete FBiH (Član 6.i 10.)

Daljnji navodi iz teksta ’Krili su tri mjeseca od građana dokument o prisustvu PCB-a u vodi, a osim PCB-a nalaze se i drugi vrlo opasni mutogeni kancerogeni elementi…’ su čiste laži. Svakodnevni, tjedni i mjesečni uzorci vode koji su dio redovite analize, su bili uredne kvalitete što je lako provjeriti u Zavodu za javno zdravstvo, koje vrši sve potrebne analize prema propisanim Zakonima.

Postrojenje zadovoljava zahtjevne kriterije EU propisa i predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih investicijskih poduhvata u Mostaru i Federaciji.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, uskoro u punom kapacitetu, povećana je kvaliteta vode riječnog toka rijeke Neretve nekadašnja turistička i okolišna vrijednost uz pozitivan učinak na zdravlje ljudi kao i jedinstvene ekosusatve i bioraznolikost, navodi se na kraju priopćenja Vodovoda Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close