Ulaz 2 TC Orca

VIDEO| Pogledajte kakvu su vodu građani Mostara pili tri mjeseca

Ulaz dva TC Orca - pjenušava voda sadrži organsko otapalo
Vijesti / Flash | 11. 06. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda je čudnog mirisa i pjenušava - naveli su stanovnici TC Orca iz ulaza broj 2 koji su se prošlog tjedna žalili institucijama, koje su u konačnici donijele nalaz kako im voda nije za piće i korištenje.

Podsjetimo, voda u vertikali 2 zgrade TC Orca potpuno je neupotrebljiva za piće i za druge namjene, rečeno je ranije za naš portal iz Inspekcije Grada Mostara.

Voda nije za piće

''Sanitarna inspekcija, je na osnovu nalaza vode koju je uzorkovao Zavod za javno zdravstvo na zahtjev stanara, utvrdila da je voda u predmetnoj vertikali zgrade potpuno neupotrebljiva, kako za piće tako i za druge namjene. Kontrolirani uzorak sadržavao je neka neidentificirana otapala, u vrlo velikom nivou. Sanitarni inspektor iz istih razloga kao i Komunalni inspektor, nije mogao donijeti Rješenje kojim bi se bilo šta nalagalo etažnim vlasnicima, jedino im je preporučeno da vodu ne koriste nikako, najbolje zavrtanjem ventila u njihovim stanovima'', naveli su ranije iz Inspekcije za Bljesak.info, navodeći da su stanari upoznati s tim da ne smiju koristiti vodu.

Inspekciji je, podsjetimo, kao usmeni zahtjev za pomoć od stanara stigao problem pjenjenja vode koja ima čudan miris.

''To se odnosi na priključak vode u prizemlju, gdje su jedan poslovni prostor prikopčao na vodu, a stanari nisu bili upoznati s tim. Tu se javlja pjenjenje na višim katovima - peti, šesti, sedmi i osmi, a na nižim ne pjeni. Stanari to povezuju s vremenom kad su rađeni radovi u tom poslovnom prostoru. Dakle, taj miris i povremeno pjenušanje vode se javlja i nestaje unazad tri do četiri mjeseca. No, unazad četiri dana to je intenzivno'', kazali su za Bljesak.info iz inspekcije u petak.

Javlja se mjesecima, prošli tjedan učestalo

Kako nam je pojašnjeno, pjenjenje se javlja na višim katovima, dok na nižim ne pjeni i stanari su to povezali s vremenom kad su rađeni radovi u tom poslovnom prostoru.

Stanari su rekli da se miris i povremeno pjenušanje vode javlja unazad tri - četiri mjeseca. No prošli tjedan to se događalo intenzivno.

Iz inspekcije su rekli, kako voda može pjenušati ako je u njoj zrak, no ta pjena odmah nestane. Kada se ponovno ta voda uspe u bocu i promućka pjene ne bi trebalo biti, no voda je opet zapjenila.

Kemijski inženjer Zavoda za javno zdravstvo bio je na terenu, zajedno s inspekcijom Grada Mostara, te se tražila proširena analiza, a inspektori su uzeli uzorak i za mikrobiološku analizu, koja je u ovom trenutku bez velikog značaja, jer se voda ne smije koristiti, rekli su nam ranije iz inspekcije.

Kalij permanganat u vodi

Neslužbeno nam je rečeno kako je stigla analiza Zavoda za javno zdravstvo u kojoj se navodi kako voda ima miris na organsko otapalo, te da je u vodi utrošak Kalij permanganata značajno povećan. Dozvoljeno je 5 miligrama po litru kiskika, a ima ga 125,6.

Iz Inspekcije Grada Mostara ranije su rekli problem stanara ove vertikale u TC ''Orca'' Inspekcija Grada nije nadležna riješiti.

''Taj problem s vodovodnim instalacijama u vertikali njihovog stanovanja, obzirom da nemaju Upravitelja zgrade putem kojega Komunalna inspekcija jedino i može uredovati, u nadležnosti je njih samih'', rečeno je iz gradske inspekcije.

Neodobren priključak

Utvrđeno je vjerojatnim, ranije je rečeno, da postoji neodobren priključak na vodovodnu mrežu u njihovoj vertikali stanovanja od strane jednog poslovnog objekta.

''Komunalni inspektor ne može vršiti nadzor nad etažnim vlasnicima stanova, a tako ni nad korisnicima poslovnih objekata koji su u privatnom vlasništvu. Sanitarna inspekcija je na osnovu nalaza vode, koju je uzorkovao Zavod za javno zdravstvo na zahtjev stanara, utvrdila da je voda u predmetnoj vertikali zgrade potpuno neupotrebljiva, kako za piće tako i za druge namjene'', rečeno je za Bljesak.info iz Inspekcije.

Dodaju da Vodovod, kao komunalno poduzeće Grada Mostara nije nadležan za otklanjanje bilo kakvih poteškoća uzrokovanih nelegalnim priključcima unutar zgrade na vodovodne cijevi koje pripadaju zgradi i koje imaju karakter kućnih instalacija. Isto su za Bljesak.info potvrdili i iz Vodovoda, navodeći kako oni svoje radove unaprijed najave.

Iako je voda u ostatku TC Orca za piće, stanari ostalih ulaza kako su nam rekli u neformalnom razgovoru, tražit će testiranje vode.

Kopirati
Drag cursor here to close