Lamela 2

Dio TC Orca: Voda nije za korištenje!

Kontrolirani uzorak sadržavao je neka neidentificirana otapala, u vrlo velikom nivou
Gospodarstvo / Flash | 09. 06. 2023. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda u vertikali 2 zgrade TC Orca potpuno je neupotrebljiva za piće i za druge namjene, potvrđeno je za Bljesak.info iz Inspekcije Grada Mostara.

''Sanitarna inspekcija, je na osnovu nalaza vode koju je uzorkovao Zavod za javno zdravstvo na zahtjev stanara, utvrdila da je voda u predmetnoj vertikali zgrade potpuno neupotrebljiva, kako za piće tako i za druge namjene. Kontrolirani uzorak sadržavao je neka neidentificirana otapala, u vrlo velikom nivou. Sanitarni inspektor iz istih razloga kao i Komunalni inspektor, nije mogao donijeti Rješenje kojim bi se bilo šta nalagalo etažnim vlasnicima, jedino im je preporučeno da vodu ne koriste nikako, najbolje zavrtanjem ventila u njihovim stanovima'', navodi se iz Inspekcije za Bljesak.info.

U ostatku zgrade voda je upotrebljiva

Pjenjenje vode i čudan miris

Inspekciji je kao usmeni zahtjev za pomoć od stanara stigao problem pjenjenja vode koja ima čudan miris.

''To se odnosi na priključak vode u prizemlju, gdje su jedan poslovni prostor prikopčao na vodu, a stanari nisu bili upoznati s tim. Tu se javlja pjenjenje na višim katovima - peti, šesti, sedmi i osmi, a na nižim ne pjeni. Stanari to povezuju s vremenom kad su rađeni radovi u tom poslovnom prostoru. Dakle, taj miris i povremeno pjenušanje vode se javlja i nestaje unazad tri do četiri mjeseca. No, unazad četiri dana to je intenzivno'', kazali su za Bljesak.info iz inspekcije.

Rekli su kako problem stanara jedne vertikale u TC ''Orca'' Inspekcija Grada nije nadležna riješiti.

Nema upravitelja, službe ne mogu djelovati

''Taj problem s vodovodnim instalacijama u vertikali njihovog stanovanja, obzirom da nemaju Upravitelja zgrade putem kojega Komunalna inspekcija jedino i može uredovati, u nadležnosti je njih samih'', rečeno je iz gradske inspekcije.

Utvrđeno je vjerojatnim, kažu, da postoji neodobren priključak na vodovodnu mrežu u njihovoj vertikali stanovanja od strane jednog poslovnog objekta.

''Komunalni inspektor ne može vršiti nadzor nad etažnim vlasnicima stanova, a tako ni nad korisnicima poslovnih objekata koji su u privatnom vlasništvu. Sanitarna inspekcija je na osnovu nalaza vode, koju je uzorkovao Zavod za javno zdravstvo na zahtjev stanara, utvrdila da je voda u predmetnoj vertikali zgrade potpuno neupotrebljiva, kako za piće tako i za druge namjene'', rečeno je za Bljesak.info iz Inspekcije.

Dodaju da Vodovod, kao komunalno poduzeće Grada Mostara nije nadležan za otklanjanje bilo kakvih poteškoća uzrokovanih nelegalnim priključcima unutar zgrade na vodovodne cijevi koje pripadaju zgradi i koje imaju karakter kućnih instalacija.

Isto su za Bljesak.info potvrdili i iz Vodovoda, navodeći kako oni svoje radove unaprijed najave.

Ostatak zgrade - voda upotrebljiva

U ostatku zgrade voda je upotrebljiva, rečeno je iz Inspekcije Grada Mostara.

Po mišljenju inspekcije, ova grupa stanara treba riješiti svoj problem u direktnoj komunikaciji s vlasnikom objekta ''Orca''.

Iz firme M-Rozić d.o.o. za Bljesak.info je rečeno kako su oni prodali stanove, te da su vlasnik objekta sami stanari.

Kopirati
Drag cursor here to close