Reagiranja

Vlasti moraju osuditi prijetnje katoličkoj obitelji umjesto što za njih traže opravdanje

''Priopćenje SDP-a, kojim je pokušavaju opravdati, dodatno je otežalo njenu poziciju, zbog toga što to ostavlja dojam da gradonačelnica traži zaštitu stranke svaki put kad ne zna da se nosi s kriznim situacijama.''
Vijesti / Flash | 15. 12. 2021. u 16:08 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reakcija gradonačelnice Sarajeva je nepromišljena i u suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji, te može biti povod novih napada na pripadnike manjinske zajednice, smatraju sugovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon ispisanih prijetnji ispod božićnog vijenca na vratima katoličke obitelji u Sarajevu, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poručila je u reakciji za N1 da ne želi umanjiti ozbiljnost ovog incidenta, ali da bi on mogao biti posljedica izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, ''koji dodatno širi netrpeljivost među narodima''.

Ispod božićnog vijenca, između ostalog, pisalo je: ''tu sam katolici da vas prekrstim'' i ''hoćete da vas kalašnjikovom išaram, imam ga?''.

Bosanski franjevac, teolog i publicist Drago Bojić izjavu gradonačelnice Karić smatra ''posve nepromišljenom i nerazboritom'' jer je mišljenja da se izjavama poput njene samo pojačava animozitet i antagonizam između katolika i muslimana u BiH.

''Sarajevo i njegova multietničnost se ne mogu na takav način braniti niti štititi, a ovaj slučaj koji se dogodio, s tim prijetnjama, ne može se niti se smije stavljati u takve kontekste u koje ih je stavila gradonačelnica Benjamina Karić'', kaže Bojić.

U priopćenju koje je danas objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) navedeno je kako je osoba koja je ispisala prijeteće poruke identificirana, te da je smještena na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu ''Jagomir'' u Sarajevu.

Nakon jučerašnje izjave Karić, sinoć i danas su reagirale druge političke stranke, ali i pojedinci.

Gradonačelnica duguje izvinjenje bez ''ali''

Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, kaže kako to što je gradonačelnica Karić prijetnje smrću obitelji katoličke vjeroispovijesti stavila u kontekst izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića ne samo da je umanjilo vrijednost njenog izvinjenja nego ga je u potpunosti poništilo.

''S obzirom da dolazi iz akademske zajednice, da se bavila tranzicijskom pravdom, gradonačelnica Karić bi morala znati da se izvinjenja formulirana kao 'Da, ali…' zapravo kategoriziraju kao opravdanje za zločin ili prijetnju'', kaže Bećirević i dodaje kako smatra da se gradonačelnica mora sama ponovo obratiti građanima Sarajeva, posebno katoličke vjeroispovijesti.

Naša stranka je nedugo nakon reakcije Karić objavila priopćenje u kojem je navedeno da gradonačelnica duguje izvinjenje svim građanima Sarajeva, a naročito katolicima, te da treba znati da ovakvim izjavama ''vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje''.

Oni su osudili ono što nazivaju pokušajem Karić da uzroke prijetnje koju je doživjela katolička obitelj pripiše Milanoviću.

''Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koje su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva, pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji'', navodi se u priopćenju.

Sabina Ćudić iz Naše stranke objašnjava za BIRN BiH kako je rođena i odrasla u Sarajevu, gdje je tijekom rata posmatrala mlade građane kako osiguravaju sarajevske bogomolje, štiteći ih od mogućeg skrnavljenja u momentima kada je ovaj grad bio pod opsadom. Ona ističe da nakon prijetnji sugrađanima ne smije biti nikakvog ''ali''.

''Iskreno mi je, ljudski, žao što je gradonačelnica izgovorila to 'ali'. Naši sugrađani koji su doživjeli prijetnju nisu odgovorni za Milanovićeve fašističke izjave. Implicirati da su oni žrtva Milanovića, zapravo implicira da su naši sugrađani prepušteni destruktivnoj politici Zagreba, a to, pored toga što je opasno, ne smije biti slika Sarajeva, niti naša realnost. Možemo i moramo bolje. Ponovila sam mnogo puta – za mene Sarajevo nema alternativu. I svaki građanin Sarajeva je naš, bez 'ali' '', kaže Ćudić.

SDP opravdao reakciju Karić

Danas se priopćenjem oglasio i SDP. U njemu uvjeravaju sugrađane, žrtve ovog napada, da niko od njih, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad, te da je to u suštinskoj suprotnosti s temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva.

''Naše sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravamo da nitko od nas, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad. Uvjeravamo vas da niti jedna izjava naših dužnosnika nije imala namjeru da opravda ili umanji užas napada na vaš dom i duboko se izvinjavamo ako ste tako protumačili naše poruke.

Svim građankama i građanima jasno poručujemo: Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi'', navedeno je u priopćenju.

Bećirović kaže da je priopćenje SDP-a ponovo sadržavalo opravdavanja umjesto iskrenog izvinjenja.

''Priopćenje SDP-a, kojim je pokušavaju opravdati, dodatno je otežalo njenu poziciju, zbog toga što to ostavlja dojam da gradonačelnica traži zaštitu stranke svaki put kad ne zna da se nosi s kriznim situacijama. I još jednom da ponovim, i SDP-u i gradonačelnici Karić, iskreno izvinjenje ne uključuje 'ali'…'', kaže Bećirović.

Karić je danas na svom Facebook profilu dala novo objašnjenje događaja navodeći kako nikada, nipošto i ničim ne želi da relativizira ovaj gnusni čin napada na dom sarajevske obitelji i u to u razdoblju kada obilježavaju svoje najsvetije i najradosnije praznike.

''Podcrtavam, moja intencija nipošto nije bila da napad na moje sugrađane na bilo koji način opravdam ili relativiziram šovinističkim ispadima Zorana Milanovića i svaki pokušaj da se tako predstavim, smatram krajnje zlonamjernim'', navela je Karić, dodavši kako joj je namjera bila da ukaže na zapaljivu retoriku i spiralu zla koju pokreću teške riječi.

Karić nije odgovorila na upite BIRN-a do trenutka objave ovog teksta.

Na svojoj službenoj stranici oglasili su se i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje su istaknuli kako je sramna reakcija koju su gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Karić pokazale na ovaj ''fašistički čin'' napada na vjersku simboliku te je poražavajuća i tužna činjenica.

HNS je pozvao Karić da posjeti ''napadnutu obitelj i istakne potporu u ovom božićnom razdoblju''.

''Takav potez bi bio minimum da se ovakve stvari više nikad ne ponove'', naveli su iz HNS-a u priopćenju.

Učinkovita istraga

Odnos vlasti i grada prema pripadnicima manjinske grupe daju sliku o samom gradu, smatra profesor Asim Mujkić. Nadležni, osim predviđenih zakonskih obveza, moraju posebno da ističu ovakve probleme jer se na osnovu toga donosi sud o državi ili gradu, odnosno njegovoj demokratičnosti i otvorenosti, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka.

''To nećemo postići tako što ćemo odgovornost transferirati na nekog drugog, na nekog izvan zemlje, nego ćemo kroz učinkovitu istragu i jedno posebno oštro sankcioniranje takvih postupaka jasno staviti do znanja da to nije Sarajevo i da takve stvari neće biti tolerirane, tako bi, po mom mišljenju, trebalo reagirati. A špekulirati tko je izazvao i šta bi moglo inspirirati, pa može se isto tako reći da bi takva izjava od visokog dužnosnika u Sarajevu moglo da inspirira druge slične napade'', kaže Mujkić.

Prema njegovim riječima, potrebno je iskoristiti sve poluge politike i zakona i istaći kako će biti zaštićeni oni ''koji imaju drugačija uvjerenja, drugačije stavove ili pripadaju nekoj drugoj grupi koja nije u većini''.

Prema OSCE-ovom Monitoru mržnje iz oktobra, od siječnja 2021. godine zabilježeno je 125 incidenata iz mržnje u BiH, od kojih je samo 21 izazvao bilo kakvu reakciju vlasti, a trenutno je u tijeku samo osam suđenja za kaznena djela iz mržnje, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close