Upravni odbor Fondacije za kinematografiju

Vlada ni riječi o filmovima

Sve je krenulo nakon prepiske federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević u kojoj su se producenti požalili kako žiri Fondacije nije dodijelio sredstva nastavku filma 'Quo vadis, Aida'.
Vijesti / Flash | 07. 09. 2023. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlade Federacije BiH nije razmatrala pismo Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju u kojem su tražili da Vlada ili smijeni odbor ili da povuče odluku.

Naime, Upravni odbor pisao je Vladi FBiH da ih smijeni jer, kako su naveli "pokušaj nametanja nezakonite odluke, blagovremenim nepopunjavanjem Upravnog Odbora novim članovima, Vlada Federacije sadašnji Upravni Odbor dovodi u situaciju da donosi odluke koje mogu proizvesti kaznenu odgovornost, što Upravni odbor ne želi učiniti pa čak iako je u pitanju instrukcija Vlade Federacije".

"Iz tog razloga predlažemo da Vlada smijeni Upravni odbor i da preuzme odgovornost za svoje protuzakonite postupke, za koje trenutni sastav Upravnog odbora nije i ne želi biti odgovoran", navodi se to u odgovoru Fondacije za kinematografiju Vladi federacije BiH koja je, nakon urgencije Udruženja redatelja, poništila odluku o dodjeli novčanih sredstava za proizvodnju filma.

Podsjetimo, nakon što je Fondacija za kinematografiju odabrala korisnike sredstava te potpisala ugovore, na inicijativu udruženja redatelja, koja nema zakonskog predstavnika jer se skupština nije održavala od 2022. što je utvrdilo i Ministarstvo pravde BiH, Vlada Federacije je odlučila da odluku proglasni ništavnom.

Sve je krenulo nakon prepiske federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević u kojoj su se producenti požalili kako žiri Fondacije nije dodijelio sredstva nastavku filma 'Quo vadis, Aida'. U prepisci ministrica navodi kako će to ispraviti.

Kopirati
Drag cursor here to close