Nova epizoda bh. filma

Vlada ili da povuče odluku ili da smjeni odbor – tko želi vratiti novac?

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pisao je Vladi s preporukom da ih smijeni.
Kultura / Film TV | 07. 09. 2023. u 11:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pokušaj nametanja nezakonite odluke, blagovremenim nepopunjavanjem Upravnog Odbora novim članovima, Vlada Federacije sadašnji Upravni Odbor dovodi u situaciju da donosi odluke koje mogu proizvesti kaznenu odgovornost, što Upravni odbor ne želi učiniti pa čak iako je u pitanju instrukcija Vlade Federacije. Iz tog razloga predlažemo da Vlada smijeni Upravni odbor i da preuzme odgovornost za svoje protuzakonite postupke, za koje trenutni sastav Upravnog odbora nije i ne želi biti odgovoran'', navodi se to u odgovoru Fondacije za kinematografiju Vladi federacije BiH koja je, nakon urgencije Udruženja redatelja, poništila odluku o dodjeli novčanih sredstava za proizvodnju filma.

Upravni odbor pisao je Vladi s preporukom da ih smijeni.

''Mada je Vlada FBIH praktično to i učinila (24.8.2023), retroaktivnim pokušajem poništavanja legalno donesenih odluka o dodjeli sredstava aplikantima'', navodi se u pismu Upravnog odbora Fondacije.

Podsjećaju kako je Vlada Federacije 24. kolovoza dala ''instrukciju za poništenje legalno donesenih odluka Upravnog Odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo po provedenom Javnom pozivu za dodjelu sredstava Fondacije za kinematografiju''.

''Upravni odbor je stava da su provedeni konkursi i temeljem toga donesene odluke, legalne, a predmetna instrukcija Vlade suspektna i unosi pravnu nesigurnost za sve aplikante Fondacije  za kinematografiju Sarajevo. Upravni odbor ne može provoditi odluke koje nisu donesene sukladno sa Pravilnikom i procedurama o radu Vlade FBIH. Odluke o dodjeli sredstava aplikantima su donesene temeljem ocjena kompetentnog i nezavisnog žirija. Instrukciju za poništenje odluka, Vlada FBIH nije obrazložila niti je sprovela zakonom propisanu proceduru'', navedeno je.

Objavljeno je i pravno mišljenje u kojem se, između ostalog, navodi kako nije moguće poduzeti bilo kakve aktivnosti u skladu s donesenim Odlukama Vlade Federacije BiH te da je nejasno na koji način bi se odluka uopće mogla realizirati.

''Ono što je trenutno moguće učiniti je to da fondacija za kinematografiju zahtijeva od korisnika sredstava informacije o trome jesu li sredstva utrošena za namjenu za koju su dodijeljena te eventualno pozvati korisnike da vrate dodijeljena sredstva'', dodaje se.

No, Fondacija navodi kako ne može jamčiti Vladi Federacije BiH da će korisnici sredstava pristati na povrat uplaćenih sredstava jer su ''novčana sredstva stekli valjanim pravnim osnovom''.

U pravnom mišljenju se ističe kako se u ovom slučaju ne radi o upravnom aktu nego aktu raspolaganja Vlade Federacije BiH te da nije moguće izjaviti žalbu niti voditi upravni spor, ali je moguće pokrenuti parnični postupak i osporavati zakonitost i pravilnost ovakvih odluka.

Pravna je preporuka kako bi prije pokretanja parničnog postupka bilo poželjno dati obrazloženje nepravilnosti odluke i predložiti vladi da sama stavi van snage svoju odluku o poništavanju odluka Upravnog odbora Fondacije.

Naime, nakon što je Fondacija za kinematografiju odabrala korisnike sredstava te potpisala ugovore, na inicijativu udruženja redatelja, koja nema zakonskog predstavnika jer se skupština nije održavala od 2022. što je utvrdilo i Ministarstvo pravde BiH, Vlada Federacije je odlučila da odluku proglasni ništavnom.

Sve je krenulo nakon prepiske federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević u kojoj su se producenti požalili kako žiri Fondacije nije dodijelio sredstva nastavku filma 'Quo vadis, Aida'. U prepisci ministrica navodi kako će to ispraviti.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close