Poziv medicinarima

Vlada HNŽ u čudu: Umjesto pregovaračkog stola Sindikat se odlučio na prosvjedne šetnje

Vlada iznova poziva Neovisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički otpočnu postupak pregovaranja
Vijesti / Flash | 04. 01. 2021. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U želji da, kao i s drugim socijalnim partnerima, na obostrano zadovoljstvo potpiše kolektivni ugovor, Vlada iznova poziva Neovisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički otpočnu postupak pregovaranja, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

U priopćenju podsjećaju kako je Vlada, nakon što su se stekli zakonski uvjeti, na sjednici održanoj 9. rujna 2020. godine, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, jednoglasno donijela Zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje Kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obvezama kako je to definirano važećim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ, odnosno povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine.

''Budući da Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog, Vlada je, na prijedlog resornog Ministarstva, donijela jednoglasnu Odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ, a njen sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u području zdravstva na teritoriju HNŽ'', navode.

Tvrde da na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. prosinca 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao ''zbog čega je nemoguće, na zakonit način, otpočeti postupak pregovaranja o kolektivnom ugovoru''.

''Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje'', ističu.

Poštujući takvu njihovu odluku, iz Vlade HNŽ naglašavaju kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH,  već danas spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu.

U privitku su sljedeći akti:

-         Odluka o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ

-         Prijedlog Protokola o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u području zdravstva na teritoriju HNŽ

-         Rješenje o imenovanju Pregovaračkog tima

-         Zaključak Vlade kojim se Sindikat iznova poziva na otpočinjanje postupka pregovora

-         Dopis Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi kojim se Sindikat poziva na pregovore

Kopirati
Drag cursor here to close