Dodatni zaključak

Vlada dala rok od 30 dana za usuglašavanje zakona o demobiliziranim borcima

Zakon o pravima demobiliziranih boraca, osim što je bio tema današnje sjednice u novom mandatu Zastupničkog doma, bio je povod i za okupljanje više stotina demobiliziranih branitelja ispred zgrade.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2019. u 18:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio većinom glasova Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihove obitelji, većinom glasova je odobrio i dodatni zaključak.

Njime je zadužio Federalnu vladu da u roku od 30 dana, zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i boračkog kampa, kao i s odgovarajućim parlamentarnim tijelom, u daljnjoj proceduri usuglasi konačni prijedlog teksta zakona, koji će biti provodiv u praksi. Takav tekst potom Vlada treba uputiti u parlamentarnu proceduru, a mogućnost da sudjeluju u njegovom oblikovanju, navedenim dodatnim zaključkom, dobile su i parlamentarne stranke.

Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, osim što je bio tema današnje prve redovne sjednice u novom mandatu Zastupničkog doma, bio je povod i za okupljanje više stotina demobiliziranih branitelja ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta i gdje se odvija ova sjednica.  

Borci su čekali ishod te točke dnevnog reda inzistirajući da budućim zakonom budu riješena tri njihova zahtjeva - uspostava mjesečnog novčanog dodatka demobiliziranim borcima koji od završetka rata naovamo nisu dobili nikakve slične prinadležnosti po osnovu sudjelovanju u ratu, zatim uspostava jedinstvenog registra boraca i prestanak financiranja boračkih udruženja kojih trenutno u Federaciji BiH ima u izuzetno velikom broju.

Predlagač zakona je klub zastupnika Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS). Oni su zahtijevali odlučivanje po skraćenom postupku, ali je većinskom voljom ostalih članova Doma, ova procedura značajno usporena i tekst je vraćen u redovni postupak, u formu nacrta. U ovom slučaju to znači da će, prije eventualnog konačnog donošenja, zakon prvo proći dvomjesečnu javnu raspravu, a potom opet biti na dnevnom redu Predstavničkog doma, potom i Doma naroda.

Zbog ovog proceduralnog usporavanja su negodovali predlagači, dok su predstavnici okupljenih branitelja, kojima je data riječ i za skupštinskom govornicom, poručili da demobilizirani borci iščekuju donošenje zakona što prije jer sve više umiru te kao nezaposleni, žive na ivici egzistencije.

Iz Federalne vlade, odnosno resornog Ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, već na početku sjednice je predočeno da je zakon neprovodiv u predloženoj formi i da je bolje biti iskren prema borcima pa predložiti provodivo rješenje.

Po izglasavanju navedenog dodatnog zaključka, sjednica Zastupničkog doma je nastavljena idućim tačkama dnevnog reda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close