Sjednica

Vijeće naroda bez dogovora o kriminalizaciji klevete u RS-u

Iz Kluba Bošnjaka su tražili da se član osam Krivičnog zakonika u potpunosti briše, što je bio jedini amandman.
Vijesti / Flash | 01. 08. 2023. u 17:57 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nije postignut dogovor o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske, gdje je Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes na jedan od članova spomenutog zakonika.

Iz Kluba Bošnjaka su tražili, kako je nakon sjednice izjavila predsjedateljica Vijeća naroda Srebrenka Golić, da se član osam Krivičnog zakonika u potpunosti briše, što je bio jedini amandman.

Inače, pomenuti član predstavlja uvođenje novih krivičnih djela protiv časti i ugleda, a kojim se kriminalizuje kleveta, te uvode oštrije kazne, za koje su brojni međunarodni i domaći pravni stručnjaci naveli da se radi o smanjenju medijskih sloboda, kao i uopće slobode govora.

Nacionalni interesi

Golić kaže da je pogrešna pretpostavka da se u Vijeću naroda raspravlja o tekstu zakona, već da kao institucija ima specifičnu ulogu da štiti nacionalne interese konstitutivnih i drugih naroda koji žive u RS-u.

''Vijeće naroda ne može da mijenja tekst određenih zakonskih odredaba koje je usvojila Narodna skupština, već cijeni da li su konstitutivni narodi ovim zakonom povrijeđeni. Ovaj amandman, pošto je dobio pet glasova iz reda bošnjačkog naroda, sutra će biti predmet razmatranja na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske. Ukoliko se ne postigne suglasnost, ovaj amandman se upućuje na odlučivanje Ustavnom sudu'', pojasnila je Golić.

Dodala je da ukoliko netko smatra da su ovim zakonom povrijeđene europske konvencije o ljudskim pravima, trebalo bi djelovati apelacijom prema Ustavnom sudom.

S druge strane, Alija Tabaković, delegat iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, izjavio je da nisu dobili podršku ostalih klubova, te da, prema trenutnoj atmosferi, neće doći ni do suglasnosti na sjednici Zajedničke komisije. On očekuje da će Krivični zakonik na kraju doći pred Ustavni sud Republike Srpske.

''Uglavnom se tražilo da se poštuju konvencije o ljudskim pravima, izražavanjima i slobodama, i da su ove kazne koje su predviđene enormne, a to je zakon koji se posebno tretira prema novinarima, da takve odredbe budu ukinute. Nažalost, nije bilo raspoloženja. Na kraju poslije odluke Ustavnog suda RS-a, ostaje pravo ovlaštenim podnositeljima apelacije prema Ustavnom sudu BiH da se obrate i da taj sud donese konačnu odluku'', izjavio je Tabaković.

On je rekao da su pomenute izmjene Krivičnog zakonika štetne za sve građane u Republici Srpskoj i BiH, a posebno što se krše konvencije o ljudskim pravima i slobodama, što može u konačnici koštati BiH u evroatlantskim integracijama.

Udar na slobodu govora i mišljenja

I delegati oporbenih stranaka koji su dio Kluba Srba u Vijeću naroda kažu da su otvoreno protiv izmjena zakonika, koje smatraju sramnim i necivilizacijskim.

''On je udar na slobodu govora i mišljenja svih naroda i građana RS-a, tako da nikada ne može biti povrijeđen vitalni nacionalni interes samo jednog naroda. Mislim da u daljoj proceduri trba naći način da se izmijeni ovaj član Krivičnog zakonika gdje se kriminalizuje kleveta, a ukoliko ovaj zakon stupi na snagu onako kako je izglasan u NSRS-u, vi ćete za slobodno izgovorenu riječ krivično odgovarati, umjesto, kao do sada, u parnici'', smatra Ljubiša Krunić, delegat u Vijeću naroda, a koji je predstavnik PDP-a.

Prema njegovim riječima, ovim se pokušava legalizirati kriminal i korupcija jer oni koji se bave time i koji su došli do enormnih bogatstava, bit će zaštićeni jer se o tome neće moći pričati.

Kako je rekao Krunić, on je prilikom glasanja bio suzdržan jer iz političkih uvjerenja ne smatra da je ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ali da je zakon uperen protiv slobodnih građana u BiH.

Sastanku Vijeća naroda su prisustvovali predstavnici OSCE-a, kao i predstavnici Izaslanstva Europske unije u BiH.

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su na sjednici održanoj 20. srpnja većinom glasova usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje kleveta, a za koje je glasalo 47 zastupnika vladajuće koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close