Mogu ući samo oni s putovnicom

Vijeće ministara donijelo odluku: Državljani Palestine ne mogu ući u BiH

Iz Gaze je evakuirano nekoliko desetina državljana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika. Oni borave u Kairu gdje prema Zakonu mogu biti svega 72 sata.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2023. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nisu glasovali o Odluci da državljani Palestine, koji su u srodstvu s bh. državljanima, dobiju dozvolu ulaska u našu zemlju.

Ranije je prolongirano donošenje odluke jer se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac protivio usvajanju odluke o odobravanju ulaska bh. državljana iz Gaze u našu zemlju, piše Avaz.

U Bosnu i Hercegovinu moći će ući samo oni koji imaju putovnicu ove države, istaknuto je za N1. No većina obitelji je takvu mogućnost odbacila jer bi to značilo odvajanje od djece.

Borave u Kairu

Podsjetimo, iz Gaze je evakuirano nekoliko desetina državljana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika. Oni borave u Kairu gdje prema Zakonu mogu biti svega 72 sata.

Ranije se oglasio i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ističući kako su uspjeli državljane Bosne i Hercegovine izvesti iz Gaze u Egipat.

''Veliki broj zemalja još uvijek nije izveo svoje građane, a među njima su i neke svjetske sile. Radimo neprestano na dolasku građana BiH i njihovih srodnika u svoju zemlju. Od sinoć se povećao broj, još nekoliko osoba je stiglo do Egipta", rekao je danas Konaković.

Sigurnost važna

Naveo je da u odluci Vijeća ministara treba stajati točan broj i status svih osoba koje ulaze u našu zemlju, i da se na tome radi cijeli dan.

"Veleposlanici Subašić, Halilović i Kovačević su sa ostalim uposlenicima ambasada uradili odličan posao, a i dalje rade. Krizni stožer u MVP radi bez prestanka, imamo odličnu komunikaciju s Ministarstvom sigurnosti i ostalim institucijama. Dovodimo kući ljude iz ratom zahvaćenog područja, a u svakoj prilici se zakoni naše zemlje moraju poštovati, sigurnosni aspekt je veoma važan", objavio je Konaković na društvenim mrežama.

Apelirao je na medije da ovu temu ne koriste u političke svrhe, jer je riječ o ozbiljnom procesu. 

Kopirati
Drag cursor here to close