Za njih 12 se čeka odobrenje

Iz Gaze evakuirano 36 državljana BiH

Paralelno sa ovim aktivnostima odvijaju se i aktivnosti na pripremi prihvata osoba koje su evakuirane iz Gaze.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2023. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati svim raspoloživim resursima - putem diplomatske mreže i članova Kriznog stožera Ministarstva razvoj događaja u procesu evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze, priopćeno je iz ovog Ministarstva.

U srijedu je nakon više sati povedenih na graničnom prijelazu Rafah uspješno evakuirano 36 osoba koje se trenutno nalaze na sigurnom u Kairu. Preostalih 6 osoba sa odobrenog spiska od 42-oje za evakuaciju, radi borbenih djelovanja nisu se uspjele do sada pridružiti ovoj grupi.

Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak uspjelo stupiti u kontakt sa ovih 6 osoba, u pitanju je četvoro odraslih (dvije ženske, dvije muške osobe), te dvoje djece, trenutno su dobro i poduzima se sve da se izvrši njihova evakuacija i da i ovih šest osoba bude na sigurnom. Komunikacija je spora i otežana, ali je Krizni stožer održava.

Za 12 osoba sa prvobitnog spiska od 54 osobe prijavljene za evakuaciju još nije stiglo odobrenje i na tome se ubrzano radi.

Paralelno sa ovim aktivnostima odvijaju se i aktivnosti na pripremi prihvata osoba koje su evakuirane iz Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close