Humanitarna kriza

Vijeće Europe upozorilo BiH: Osigurati bolje uvjete za migrante

Vlasti BiH moraju hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smještaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odjeći
Vijesti / Flash | 12. 12. 2020. u 21:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komesarka Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu je dužnosnike Bosne i Hercegovine upozorila na prijeteću humanitarnu krizu i težak položaj migranata na sjeverozapadu BiH.

Mijatović je navela da BiH nije uspjela naći koherentan odgovor na migrantsku krizu, ali smatra da se stanje može poboljšati boljom koordinacijom i organizacijom, usprkos dodatnom teretu koji je pandemija korona virusa nanijela BIH.

“Vlasti BiH moraju hitno osigurati da se zadovolje osnovne potrebe poput adekvatnog smještaja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, vodi i odjeći”, navela je komesarka Vijeća Europe u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ministru sigurnosti Selmi Cikotiću.

Navela je bi entiteti: Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko, zajedno sa županijama, trebalo da ravnomjernije dijele odgovornost za smještaj migranata i azilanata.

“Migranti i azilanti trenutno su smješteni samo u prihvatnim objektima u nekim dijelovima Federacije i to se mora promijeniti”, naglasila je Mijatović.

Citirala je izvještaje o “ozbiljno nekvalitetnim” životnim uvjetima u izbjegličkom kampu “Lipa” u Bihaću, uključujući nestašicu struje i vode i prenatrpanost.

Prošle godine, Mijatović i ostali međunarodni dužnosnici vršili su pritisak na BiH da zatvori jedan šatorski kamp na bivšoj deponiji, gdje nije bilo osnovnih uvjeta za život.

Godinu dana kasnije, tri hiljade migranata i dalje je u grubo improviziranim šatorskim kampovima ili napuštenim kućama.

Delegacija Europske unije u BiH upozorila je ovaj tjedan da država mora hitno djelovati da bi spasila živote izbjeglica.

Kopirati
Drag cursor here to close