Slučaj Vasilija Šćepanovića

VIDEO | Zbog slučaja iz Mostara nove procedure kod protjerivanja stranaca iz BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo je odluku o protjerivanju Crnogorca koji je šest godina živio i radio u Mostaru, jer je, prema informacijama OSA-e, predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost.
Vijesti / Flash | 07. 03. 2023. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je počela provoditi presudu Europskog suda za ljudska prava koja se odnosi na osobe koje su proglašene prijetnjom za nacionalnu sigurnost, a sve nakon slučaja iz Mostara.

Naime, crnogorski državljanin Vasilije Šćepanović doselio je u Mostar 2013. godine. Tu je zasnovao obitelj i razvio biznis, a 2019. godine zatražio je dozvolu za trajni boravak.

Ministarstvo sigurnosti BiH tada donosi odluku o njegovom protjerivanju, jer je, prema informacijama OSA-e, predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Sud BiH je potvrdio tu naredbu, ali sud u Strassbourgu je ustvrdio da su povrijeđena njegova prava, javlja Al Jazeera Balkans.

Sud u Strassbourgu je krajem prošle godine utvrdio da je BiH prekršila Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, nakon što je protjerala jednog crnogorskog državljanina.

Sporno je što ni njemu, ni njegovom odvjetniku nisu dostavljene ni osnovne informacije o razlozima protjerivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close