FTV

VIDEO | Kako je Stolac postao Mostar br. 2?

Vijesti / Flash | 03. 01. 2017. u 17:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se čekalo da se riješi pitanje jednog, dobili smo drugi 'grad-slučaj'. Mostaru, u kome se politički zastoj ni u ovoj godini nije pomakao s mjesta, te su prošli još jedni lokalni izbori na koje njegovi građani nisu mogli izaći, pridružio se Stolac. Priča je u gradu na Bregavi, doduše, nešto drugačija. Nisu problem izborna pravila, ali jeste izborni proces. Barem za dio tamošnjih stanovnika. Ali su akteri u oba slučaja manje-više isti - SDA i HDZ BiH, navodi federalna televizija.

''Ja previše volim ovaj grad, ja neizmjerno volim ovaj grad'', otvorio je svoje srce javnosti Dragan Čović na proljeće, dok je s veleposlanicom Maureen Cormack otvarao Američki kutak u Mostaru. Tvrdio je tada - izbora će biti, podjela u gradu ne: ''Previše nas je zaljubljenih u Mostar, nadam se da ćemo tu ljubav širiti dalje. Siguran sam da samo mladi mogu napraviti to od Mostara o čemu ja maštam''.

I napravili su. Alternativne izbore drugog listopada jer onih pravih, ipak, nije bilo. Deset mjeseci i sve godine prije nisu bile dovoljne da se iznađe rješenje. A nudili su ga mnogi. Parlamentarne i ine stranke - neke same, druge udružene.

Nudila je rješenje Koordinacija mostarskih Srba, nudio ga je nekadašnji gradonačelnik Safet Oručević kroz svoj Centar za mir. Nijedan nije naišao na plodno tlo, baš kao što plodom nisu urodili ni sastanci s predstavnicima Europskog parlamenta i međunarodne zajednice. Ili su se barem tako stvari predstavljale javnosti.

''Mi smo bili jako približili dogovor u vezi s rješenjem za Mostar. Nažalost, tu nas je HDZ ostavio'', kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dogovor je bio, otkrio je Izetbegović, jedinstven grad - jedan proračun, jedno vijeće, ali više 'podjedinica'. Pod izgovorom da je to način približavanja lokalne zajednice samim građanima, te bi podjedinice bile nadležne za ono gdje se nalaze novci - raspolaganje zemljištem i imovinom, građevinske dozvole i slično.

No drugog su listopada, negdje u poslijepodnevnim satima, na Mostar zaboravili svi. Tema dana postao je Stolac. Akteri su manje-više isti - Inicijativa za Stolac, odnosno SDA-ov i SDP-ov kadar s jedne, HDZ BiH s druge strane. Ovi prvi optužuju ove druge da 'kradu' izbore, da glasaju mrtvi. I živi, ali iz drugih općina.

''Naočigled 10 promatrača kažu ljudi - ovaj čovjek je iz Čapljine, mi ga poznajemo. A Hrvati, i predsjednik biračkog odbora i članovi, kažu - vi šutite, mi smo njemu vidjeli ličnu, vi nemate pravo'',, navodi Salmir Kaplan, član Incijative za Stolac.

Fizički obračuni, razbacane glasačke kutije, djelovanje policije i izbori su prekinuti. Slijedile su istrage, tužbe, žalbe, kazne, skidanje s kandidatskih listi. Inicijativa za Stolac optužuje pravosuđe i Središnje izborno povjerenstvo da vode politički montirane procese, a načelnik u tehničkom mandatu pozdravlja do sad učinjeno, navodi FTV.

''Sve agencije su uradile svoj posao, sudovi rade svoj posao, tužiteljstvo je odradilo svoj posao. Bit će izrečene mjere za sve one koji su prekinuli izbore u Stocu, više nikome neće pasti na pamet da uzme kutiju, nosi je kući ili na smetljište, a da za to ne odgovara'', poručuje Stjepan Bošković.

Uz priču o Mostaru dobili smo tako i onu o Stocu. S nešto drugačijim zapletom, doduše, ali istim glavnim likovima. Ideja priče je, kažu i jedni i drugi, ista - održavanje fer, korektnih, demokratskih izbora. No, kako i kada to izvesti, očito je tema koju različito tumače.

Kopirati
Drag cursor here to close