Država apsurda

VIDEO | FUP ostao bez licenci za uređaje za vještačenje

Kao problem iz FUP-a navode i to što trenutno nitko od dobavljača nije u mogućnosti isporučiti licencu za postojeće uređaje ili nabavu novih.
Vijesti / Flash | 08. 12. 2023. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije ostala je bez licenci za uređaje za vještačenje. Zbog toga su predmeti u kojima je neophodno vještačenje, na čekanju.

Iz FUP-a tvrde kako je nabavka licenci u proceduri, ali je, kažu, nepoznato do kada će to potrajati. Situaciju dodatno usložnjava i nedostatak stručnog kadra za vještačenja ove vrste u federalnoj upravi policije.

Redovan rad na vještačenju mobilnih telefona, centra za forenzička ispitivanja vještačenja i istraživanja federalne uprave policije ugrožen je nemogućnošću obnavljanja licence za uređaje SELBRAJT.

FUP koristi tri ova uređaja za koje se godišnje obnavlja licenca. Zbog toga je određen broj predmeta, koji zahtjevaju vještačenje, na čekanju. Između ostalih i u predmetu Hadžibajrić i drugi, za koji je tužiteljstvo KS, naredilo vještačenje mobilnih telefona.

U odgovoru FUP-a koji je dostavljen kantonalnom tužiteljstvu, a objavio raport.ba, između ostalog navode:

"Obzirom na navedeno, a imajući u vidu značajnost i kompleksnost predmeta koji se odnose na Hadžibajrića i druge, ističemo da ne znamo kada bi mogli početi sa traženim vještačenjem čak i da ih uzmemo kao prioritet, odnosno preko reda, jer ne znamo kada bi mogli dobiti potrebne licence. Iz ovog svakako proizlazi da još manje znamo kada bi vještačenja mogla biti završena".

Kao problem iz FUP-a navode i to što trenutno nitko od dobavljača nije u mogućnosti isporučiti licencu za postojeće uređaje ili nabavu novih.

"Žalosno je da jednoj tako jakoj službi koja nosi kriminal na svojim plećima u Federaciji, da istekne licenca za selbrajt, na kojem se vrši vještačenje svih telefona koji im dođu, mislim da je to neozbiljno za takvu instituciju", stava je sudski vještak u kriminalistici Hadžib Salkić.

Federalni ministar unutarnjih poslova, za ove propuste kao krivce vidi bivše rukovodstvo FUP-a, te ističe da se radi na rješavanju ovog problema.

"Direktor Munjić je već obavio par sastanaka sa nadležnim, i dogovorio, to će biti riješeno u kratkom roku, mi ćemo to stići završiti, obaviti pregovore i razgovore, licenca neće biti problem", ističe federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak.

"Selbrajt je prije godinu stavio na crnu listu Bosnu i Hercegovinu i ne isporučuje apsolutno nikakve licence, koliko FUP god htio da osigura neku licencu, selbrajt ne prodaje. Svi policijski ograni koji imaju selbrajt uređaje nisu u mogućnosti da produže licencu, kako bi mogli raditi nove update sa telefonima", pojašnjava stručnjak iz oblasti cyber sigurnosti Vahidin Đaltur.

Dalje dodaje da alternative postoje, i da bi se policijske agencije koje su do sada koristile ove uređaje za vještačenje, trebale okrenuti drugim proizvođačima i dobavljačima, za nabavu uređaja koji pomažu u vještačenju.

Kopirati
Drag cursor here to close