Stižu u četvrtak

Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom utjecaju

Na zahtjev NATO stožera u Sarajevu u BiH će biti raspoređeni jedan britanski vojni stručnjak za suzbijanje dezinformacija i jedan civilni strateški savjetnik za obranu radi podrške i obuke Oružanih snaga.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2022. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Boris Johnson u četvrtak je izjavio da će Britanija u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake radi jačanja misije NATO-a, te unapređenja stabilnosti i sigurnosti.

Na zahtjev NATO stožera u Sarajevu u BiH će biti raspoređeni jedan britanski vojni stručnjak za suzbijanje dezinformacija i jedan civilni strateški savjetnik za obranu radi podrške i obuke Oružanih snaga.

U priopćenju britanskog premijera se navodi da se Bosna i Hercegovina suočava s najvećom prijetnjom u svom postojanju u postratnom periodu, dok secesionističke vođe aktivno rade na stvaranju sukoba uz podršku Moskve, a kao dio ruskog plana za podrivanje stabilnosti i euroatlantskih integracija u regiji.

Cilj Velike Britanije je ojačati sposobnost Stožera NATO-a i same Bosne i Hercegovine da se odupru štetnim utjecajima i blokiraju nastojanja za podrivanje demokracije u Bosni i regionu.

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedan teren za pogubne težnje [Vladimira] Putina”, kazao je Johnson.

“Zbog toga mi pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini odazivajući se na poziv naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji oni s pravom zaslužuju”, dodao je on.

Velika Britanija također planira dodijeliti 750.000 funti za uspostavu centra za cyber sigurnost pri Univerzitetu u Sarajevu s ciljem učinkovite borbe protiv cyber napada prije općih izbora.

Velika Britanija također planira blisko surađivati s lokalnim medijima i institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje posljedica laži i dezinformacija.

Ta odluka Velike Britanije dolazi zadnjeg dana NATO samita u Madridu, na kome su sudjelovali i predstavnici BiH.

Član Predsjedništva Milorad Dodik snažno podupire politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je jedan od posljednjih europskih lidera koji se susreo s Putinom 17. lipnja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje se Putinu zahvalio što je održao niske cijene plina za njegov entitet.

Ranije ovog mjeseca Velika Britanija je najavila raspoređivanje oko 40 vojnika u BiH radi osiguravanja “slobodnih i poštenih” izbora i borbe protiv neimenovanih “štetnih vanjskih utjecaja”.

Težnje Bosne i Hercegovine za pridruživanje NATO-u datiraju još iz 2006. godine, ali usprkos mnogim poduzetim koracima i reformama, članstvo joj nikada nije dodijeljeno uglavnom zbog internih političkih blokada.

Većina Srba ne želi se pridružiti Atlantskoj alijansi, posebno zbog uloge NATO-a u istjerivanju srpskih snaga s Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close