Preuzeli ulogu od Mađarske

Veleposlanstvo Norveške kontakt veleposlanstvo u BiH za suradnju sa NATO-om

Zapovjednica NATO stožera u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je da 'Norveška preuzima ulogu kontakt veleposlanstva u važnom trenutku'.
Vijesti / Flash | 24. 01. 2023. u 20:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u BiH na ceremoniji u Sarajevu preuzelo je od Veleposlanstva Mađarske u BiH dužnost kontakt veleposlanstva za suradnju sa NATO-om.

Zapovjednica NATO stožera u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je da 'Norveška preuzima ulogu kontakt veleposlanstva u važnom trenutku'.

"Broj izazova raste"

"U Europi postoji nova sigurnosna realnost, a broj izazova sa kojima se suočavamo raste. Nijedna država ih ne može sama rješavati. To je ono što NATO čini važnijim, nego ikad prije. Radujem se suradnji sa Norveškom, koja niz godina podržava i BiH i NATO i nastavku važnih sigurnosnih projekata u cilju očuvanja sigurnosti građana", kazala je prije ceremonije.

Prema njenim riječima, u posljednje četiri godine koliko je Mađarska bila kontakt veleposlanstvo dogodila su se neka od značajnijih postignuća.

"Formiranje Povjerenstva za suradnju sa NATO-om, Program reformi, Bataljonska grupa lake pješadije, kao i podrška saveznika tijekom pandemije COVID 19", naglasila je.

Očuvanje mira i stabilnosti

Otpravnik poslova Veleposlanstva Mađarske u BiH Csaba Felegyhazi naglašava da im je prioritet očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu ključni interes u geopolitičkom i ekonomskom smislu.

"Mađarska ima cilj da daje doprinos miru i sigurnosti zapadnog Balkana, na političkoj razini snažno podržavamo ubrzanje EU integracija Bosne i Hercegovine, kao i jačanje suradnje između NATO-a i BiH", naglasio je.

Kako je kazao, Mađarska je kao kontakt veleposlanstvo imalo dva važna zadatka - informiranje javnosti o NATO-u i pružiti pomoć u suradnji između NATO-a i BiH.

"Uvijek smo govorili o našim iskustvima, nismo nikad Bosni i Hercegovini govorili što je za njih dobro. Ta odluka je u rukama bh. političkih aktera. S druge strane, pokušali smo i nadam se uspjeli uzimati u obzir osjetljivost odnosno različite stavove vezane za NATO. Tako je naš cilj da budemo i ostanemo aktivni, a da ne pojačavamo određene tenzije, vezano za to pitanje", rekao je Felegyhazi.

Borba protiv "malignih stranih utjecaja"

Smatra i da bi javnost mogla dobiti više konkretnih i objektivnih informacija o Savezu.

Htjeli su, kaže, pokazati da je NATO ne samo vojna, nego i ekonomska, politička organizacije koja može dosta pomoći u civilnom aspektu, poput civilne spasilačke saradnje.

"Tijekom četverogodišnjeg mandata imali smo odličnu suradnju, ne samo sa međunarodnim partnerima i saveznicima, nego i sa bh. institucijama što je bilo od velike pomoći u našim aktivnostima", naglasio je.

Kako je naglasio veleposlanik Norveške Olav Reinertsen važno je povećati vidljivost i informirati, kako javnost tako i političare, šta je to NATO i promovirati vrijednosti koje vrijede u NATO-u.

"Zajedno sa našim saveznicima i sa partnerskim zemljama u BiH, borit ćemo se protiv malignih stranih utjecaja, dezinformacija, protiv kibernetičke opasnosti i mnogih drugih pitanja. Radujemo se suradnji koja slijedi sa oba bh. entiteta. Već sam počeo razgovarati o NATO-u i u Banja Luci", izjavio je novinarima Reinertsen.

Kopirati
Drag cursor here to close