Ulaz u EU

Cijepljenje neće biti uvjet za ulazak u EU

Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tijekom pandemije.
Vijesti / Flash | 01. 11. 2021. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica Europske komisije (EK) Jordis Ferrolli rekla je da cijepljenje neće biti uvjet za ulazak u Europsku uniju, već kako je potreban EU digitalni covid certifikat, koji podrazumijeva dokaz da je osoba ili cijepljena ili da je dobila negativne rezultate testa ili da se oporavila od bolesti, objavile su "Večernje novosti".

Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tijekom pandemije, ali države to nisu u obvezi prihvatiti i svaka se ponaša shodno svojim unutarnjim pravilima, pa tako ono što važi za Mađarsku ili Grčku, ne važi za Njemačku ili Belgiju, pa je neophodno detaljno se raspitati pri ambasadi svake zemlje prije polaska na put, kako bi se izbjegla neprijatna iznenađenja.

Kako se navodi, EK je utvrdila zelenu listu na kojoj se nalaze sve zemlje u kojima ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, a preporučeno je da njihovi građani slobodno ulaze u države članice EU, a iz ostalih samo iz prijeke potrebe.

U prvom slučaju, države u koje putuju stanovnici zemalja sa “zelene liste” uglavnom za svaki slučaj ipak traže testove ili potvrdu o cijepljenju, dok je u drugom slučaju preporuka EK da se dozvoli ulazak svim cijepljenim osobama i to onim cjepivima koje priznaje Europska agencija za lijekove, bez obzira na to je li njihovo putovanje neophodno ili ne.

Ipak treća doza može presuditi, pa ako je ona jedna od priznatih cjepiva poput Pfizera, dok su prve dvije bile neke koje Europska agencija za lijekove ne priznaje, ulazak u EU će biti slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close