Pred medijima

Prvozaraženi u Mostaru u teškom stanju: Ministar o medijima i odgovornosti u bolnici

Na press konferenciji o stanju s pandemijom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji javnosti su se obratili liječnik Jurica Arapović i ministar zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije Goran Opsenica.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2020. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet novih slučajeva koronavirusa potvrđeno je u Konjicu dok su svi testirani u Mostaru bili negativni, potvrđeno je to danas ispred Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, na konferenciji za medije održanoj u Mostaru.

''Pet bolesnika su iz Konjica i oni su u kućnoj izolaciji, stabilno su, bez potrebe za hospitalizaciju'',  rekao je dr. Arapović i podsjetio da je u HNŽ trenutno 14 potvrđenih bolesnika.

''Izdali smo 142 rješenja o samoizolaciji, od jučer, dok ta brojka ukupno iznosi 578 rješenja. Brojke se povećavaju, epidemiolozi rade svoj posao, a kroz vikend će to biti još više, očekujemo porast rješenja o samoizolaciji'', rekao je to prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalista infektolog, ispred SKB Mostar.

Arapović je poručio kako je prvozaraženi bolesnik smješten u izolacijski blok da mu je pogoršano stanje, te da analiza pokazuje da još uvijek ne može sam funkcionirati. Porodilja je stabilno, dok je dijete dobro. Sin prvožaraženog je otpušten u kućnu izolaciju.

Čeka se 17 rezultata

''Od novih bolesnika, od jučer nije bilo novoprimljenih. Trenutno se obrađuje 17 uzoraka, tijekom dana očekujemo rezultate'', rekao je infektolog.

''Stanje je zabrinjavajuće, ako jučer nije bilo niti jednog pozitivnog slučaja u Mostaru to nikako ne znači da to neće biti sljedećih dana. Također, postrožene mjere, obustava javnog prijevoza i slično, ukazuju na ozbiljnost situacije'', rekao je dr. Arapović i istaknuo kako su zdravstveni djelatnici i stariji najugroženije osobe.

Ministar Opsenica se, prije govora o stanju, osvrnuo na medije u Bosni i Hercegovini rekavši kako se čitajući medije može zaključiti da u BiH ništa ne funkcionira što, kako kaže, nije za čuditi jer zemlja još nije implementirala rezultate izbora.



''Sama činjenica da se korona virus pojavio na odjelu za Plućne bolesti SKB Mostar je, metaforički rečeno 'skočivši s predvorja na treći kat', alarmantna i ne smijemo je previše medijski eksploatirati, jer time produbljujemo paniku i širimo strah. Odgovornost će se svakako morati snositi, Ministartsvo je zatražilo odgovore iz SKB Mostar a do sad ih nismo dobili. Zatražit ćemo to ponovno. Podsjećam vas osnivač ove bolnice je Federacija BiH i ona crpi pravo da bira i imenuje organe rukovođenja i upravljanja SKB Mostar, to je u njihovoj nadležnosti. Ne možemo se očitovati na osnovu glasina. Uvjeren sam da ćemo odgovor dobiti najkasnije u ponedjeljak'', rekao je ministar Opsenica.

''Jedino pravo pitanje ovdje je pitanje odgovornosti dr. Ante Kvesića. Ne mogu komentirati ničije navode, niti mislim da Federacija treba ravnatelja razriješiti dužnosti, no samo sam istaknuo da ga je Vlada FBiH imenovala te da ga ona može i razriješiti'', odgovorio je Opsenica na upit o odgovornosti u SKB Mostar.

Nulti pacijent

Još jednom su novinari pitali o nultom pacijentu ali nisu dobili odgovor osim da bi neke druge institucije trebale dati taj odgovor.

Uz ljude iz medicinskog sektora najviše posla, kako je istaknuto na konferenciji za medije, imaju ljudi iz Ministarstva unutarnjih poslova, obzirom da je izdan velik broj kazni.

Istaknuto je kako je napravljeno nekoliko operativnih aktivnosti, te da je donesena odluka da će iz tekuće pričuve Vlade HNŽ i UNDP-a, a na temelju odluke Kriznog stožera, osigurati dodatna financijska sredstva za potrebu dodatnih medicinskih sredstava.

''Odobrili smo u mjeri 50 posto Vlada HNŽ i 50 posto UNDP osigura oprema za koju će nam napraviti sepcifikaciju zdravstvene ustanove u ovoj županiji'', rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Stožera civilne zastite HNŽ.

Podsjećamo, od 11 osoba koje su jučer testirane iz Konjica, pet je pozitivnih, tako da se broj zaraženih u ovom hercegovačkom gradu popeo na 9.

Dosadašnja četiri potvrđena slučaja u Konjicu direktor tvronice namjenske industrije "Igman", konjički paroh, pjevač Berin Buturović, a da je stigla i potvrda za jednu osobu iz Goražda koja je prisustvovala manifestaciji povodom 70. obljetnice rada ove tvornice.

Kopirati
Drag cursor here to close