Odgovori se čekaju

Nulti pacijent u Mostaru, ako postoji, kao da ima pištolj!

Jedini tko je linčovan u ovom trenutku je grad koji ostaje zarobljen u vakuumu nepoznanice.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2020. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"To je kao da imate pištolj. I hoćete nekoga ubiti jer ste neodgovorni. Imate potencijalnu zarazu s kojom možete ubiti drugog čovjeka. To se ne smije raditi", rekla je prije nekoliko dana Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Žena, koja je na čelu onih koji se u Hrvatskoj bore protiv širenje virusa korona pozvala je tako na ozbiljnost one koji su u samoizolaciji i one koji sumnjaju da su zaraženi.

Stoga bi se ovaj njezin poziv mogao uputiti nekome tko je nulti pacijent u Mostaru, ako on već nije otkriven.

Naime, javnost je još uvijek ostala uskraćena za informacije o tome je li istina ono što tvrdi taj pacijent, a to je da ga je zarazio netko u Mostaru. Tvrdi da nije nigdje putovao i da je mirovao kući zbog bolesti nakon čega se javio liječniku.

No, prvog dana nakon objave o virusu u SKB Mostar pred javnost se izašlo s pričom kako je pacijent izigrao sustav. Potom se govorilo kako se pacijentu mora vjerovati, a onda je stiglo i njegovo priopćenje u kojem medije proziva za linč.

Međutim, jedini tko je linčovan u ovom trenutku je grad koji ostaje zarobljen u vakuumu nepoznanice je li prvozaraženi nulti pacijent ili u Mostaru negdje skrivena stoji osoba od koje je krenula zaraza i koju još nitko nije otkrio. Službeno se zna da je 400-tinjak osoba koje su bile u kontaktu s njim i njegovom obitelji u izolaciji.

I dok se s jedne strane govori o tome kako treba zadržati smirenost i ne podlijegati panikama, ovom misterijom, koja je odjednom pala u drugi plan, upravo se panika i širi.

Iz SKB Mostar rečeno je kako nemaju informacija o njegovu kretanju.

''Koliko mi znamo u SKB Mostar, nemamo podatak da je gospodin bio van granica BiH. Radimo svi na tome, kao i kolege ispred Doma zdravlja Mostar. Svi kontakti su u samoizolaciji'', rekao je Infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović.

S druge strane, institucije kojima su podaci dostupni, ne otkrivaju ništa, a u kuloarima se govori o datumima prelaska granice i boravku pacijenta u Italiji.

Istodobno, nadležni pozivaju građane na odgovornost. Ali i građani očekuju to isto od njih.

Tako je Stožer civilne zaštite HNŽ-a pozvao građane na maksimalnu odgovornost i dosljedno poštivanje svih zapovijedi koje su izdane u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

"Složena epidemiološka situacija u HNŽ-u, osobito u Mostaru i Konjicu, od svakog građanina, a u cilju pomoći zaustavljanju širenja virusa Covid-19, traži maksimalnu odgovornost i dosljedno poštivanje svih zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite", priopćeno je iz Stožera koji je naglasio kako svi neodgovorni pojedinci koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem zapovijedi budu ugrožavali zdravlje i sigurnost građana čine kazneno djelo.

Inače, u posljednja 24 sata službe u ovom kantonu zabilježile su 23 prijave onih koji se ne pridržavaju odredaba o samoizolaciji.

Ono što se može preporučiti građanima u ovom trenutku je da ostanu u svojim domovima, ne izlaze bez velike potrebe i ne dovode u rizik sebe i svoje bližnje.

Kopirati
Drag cursor here to close