Krizni stožer FBiH

I političari su testirani jer su bili sumnjivi

Na pitanje našeg portala da prokomentira činjenicu da se u Hercegbosanskoj županiji pripadnik Oružanih snaga BiH tretira kao prvi slučaj iako je prvozaraženi u toj županiji čovjek iz Glamoča, Čerkez nije precizno odgovorio.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2020. u 18:20 Bljesak.info
Uživo iz Kriznog stožera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bih se slžio da su politički dužnosnici imali privilegiju pri testiranju na koronavirus'', odgovorio je član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na pitanje portala Bljesak.info na upit o tome jesu li politički dužnosnici u BiH imali privilegiji pri testiranju na Covid-19.

Čerkez je rekao kako su iz Kriznog stožera dali jasne upute epidemiolozima.

''Dali smo jasan naputak da se kolege vode strukom i definicijom slučaja. Morao je postojati ili simptom ili ljudski kontakt. Sigurni smo da kolege ne rade prema nikakvoj listi'', rekao je Čerkez. No, nije odgovorio koliko je ljudi bez simptoma testirano do sada.

Na pitanje našeg portala da prokomentira činjenicu da se u Hercegbosanskoj županiji pripadnik Oružanih snaga BiH tretira kao prvi slučaj iako je prvozaraženi u toj županiji čovjek iz Glamoča, Čerkez nije precizno odgovorio.

Na upit znači li to da se slučajevi evidentiraju prema mjestu gdje je osoba zdravstveno osigurana, a ne prema mjestu gdje živi i gdje eventualno može biti prijenosnik zaraze na druge, rekao je kako se osoba iz Glamoča liječi u Banja Luci.

Dodao je da imaju dobru suradnju s kolegama u RS.

Na press-konferenciji rečeno je kako je u Federaciji do sada potvrđeno 347 slučajeva zaraženih koronavirusom, a 15 osoba je preminulo je od posljedica Covida-19 u ovom entitetu.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez

Solak: Odluka da starijim osobama dozvolimo izlazak nije poziv za šetnju

''Odluka da osobama starijim od 65 godina dozvolimo izlazak kako bi obavili obaveze nije poziv za šetnju'', rekao je načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak danas na konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija.

Solak je istaknuo da je sve spremno za aktivnosti koje počinju sutra i koordinirano sa prije svega s MUP-om koji će sve aktivnosti nadzirati.

''Tu prije svega mislim na kontrolu izlaska osoba starijih od 65 godina. Ovo nije dozvola za šetnju, već dozvola da obave svoje obaveze u trgovinama, poštama i slično. Zamolili smo ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Ukoliko vidimo da se mjere ne poštuju morat ćemo donijeti druge naredbe, zabraniti ostalim građanima u tom periodu izlazak ili ukinuti dozvolu izlaska umirovljenicima'', objasnio je Solak.

Apelirao je još jedanput na građane da sutra do 12.00 sati ne izlaze, kao i na umirovljenike koji imaju mogućnost da mirovine preuzmu putem prijatelja ili člana obitelji.

Video: ''..nije poziv na šetnju.''

Brojevi, brojevi: Umrli, testirani, preživjeli

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirane su 384 osobe i zabilježeno je 27 novih slučajeva – rekao je na pres-konferenciji član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Sa današnjim danom u Federaciji Bosne i Hercegovini testirano je 3.030 osoba od kojih su na virus SARS-CoV -2 bile pozitivne 374 osobe.

Čerkez je rekao kako je tijekom dana zabilježen jedan smrtni slučaj, te da je nažalost dosada 15 osoba preminulo kao posljedica Covida-19.

U Federaciji BiH umrlo je osam muškaraca i sedam žena. Osam pacijenata imalo je više od 65 godina.

Prema gradovima preminuli od posljedica novog korona virusa SARS- CoV 2 koji izaziva pandemiju Covid 19: u Bihaću i Sarajevu su preminule po tri osobe, u Konjicu i Tuzli po dvije, te u Mostaru u Čitluku, Širokom brijegu i Grudama po jedna osoba.

Čerkez je također zahvalio svima koji su se ovaj vikend pridržavali svih preporučenih mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close