Federalna vlada

Utvrđen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima FBiH

U Federaciji BiH jedino je Policijska akademija ovlaštena za izvođenje stručne obuke osoba za rukovanje oružjem i ispunjava sve tehničke i druge uvjete neophodne za pružanje te usluge.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Federalna vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, te ga u skraćenom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Federalno ministarstvo u obrazloženju je istaknulo da Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH nije obuhvaćeno pitanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika i drugih osoba, u pogledu druge vrste poslova koji su neposredno u vezi sa izvršenjem poslova policije i zaštite ljudi i imovine, a koji su po svojoj prirodi specifični i zahtijevaju primjenu i pridržavanje posebnih standarda, te drugu vrstu metodološkog pristupa za vrijeme stručnog usavršavanja. Stoga je neophodno utvrditi pravni osnov na osnovu kojeg će se izvoditi ta obuka.

Stručna obuka

Kako je navedeno, radi se o stjecanju zvanja instruktora rukovanja oružjem, koji će pružati stručnu podršku za pravilno i zakonito rukovanje oružjem županijskim organima unutarnjih poslova, te drugim upravnim i stručnim ustanovama koji u svome radu koriste vatreno oružje. U Federaciji BiH jedino je Policijska akademija ovlaštena za izvođenje stručne obuke osoba za rukovanje oružjem i ispunjava sve tehničke i druge uvjete neophodne za pružanje te usluge.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je niz zahtjeva županijskih ministarstva unutarnjih poslova i drugih upravnih i stručnih ustanova za osposobljavanje stručnih osoba u pogledu rukovanja vatrenim oružjem za njihove potrebe. Da bi Federalno ministarstvo moglo postupiti po ovim zahtjevima, potrebno je utvrditi propis po kojem bi se izvodila stručna obuka.

Također navedeno je u obrazloženju da je s ciljem kvalitetnije organizacije policijske i drugih obuka na Policijskoj akademiji, potrebno donijeti propis kojim će se urediti pitanja unutarnjeg reda, kodeks poslovnog ponašanja, obuka iz naoružanja, ocjenjivanje polaznika, pravila postupanja i ponašanja polaznika za vrijeme školovanja, te postupak evaluacije nastavnog osoblja, izgled uniformi i radne odjeće i obuće za polaznike i zaposlenike Ministarstva koji obavljaju poslove u objektima Policijske akademije, kao i procedure u vezi s poslovima policije i policijsku obuku.

Školovanje i stručno usavršavanje

Predloženim dopunama Zakona o unutarnjim poslovima FBiH organizira se pravilno, potpuno provođenje policijske i druge obuke na Policijskoj akademiji, što se odnosi na preciziranje ugovora kojim se reguliraju prava i obveze policijskog organa koji šalje kadete na školovanje i stručno usavršavanje na Policijskoj akademiji.

Budući da se radi o utvrđivanju pravnih osnova za donošenje podzakonskih akata kojim se bliže uređuju pitanja koja već obavlja Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, a pritom imajući u vidu kadrovsku deficitarnost na području županijskih ministarstava unutarnjih poslova u vezi s rukovanjem oružjem, Ministarstvo je predložilo donošenje ovog zakona o izmjenama i dopunama po skraćenom postupku, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close