Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Usvojen Zakon o ujednačavanju mirovina u Oružanim snagama BiH

Donošenjem ovog Zakona izjednačava se isplatni koeficijent kod obračuna mirovina pripadnicima Oružanih snaga BiH, vojnim osiguranicima koji su umirovljeni nakon 2018. godine.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) usvojen je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH po hitnom postupku koja je održana u četvrtak.

Donošenjem ovog Zakona izjednačava se isplatni koeficijent kod obračuna mirovina pripadnicima Oružanih snaga BiH, vojnim osiguranicima koji su umirovljeni nakon 2018. godine.

Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH način je na koji se eliminira nejednakost nastala uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

"Donošenjem lex specialis zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH izbjegli smo intervencije u članu 140. Zakona o MIO kako ne bismo ugrozili dostignute isplate za više od 430.000 umirovljenika, a istovremeno ipak ispravili nepravdu prema ovoj kategoriji vojnih osiguranika, te ispoštovali ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom, kao i odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Praktično, smatrali smo ovo najboljim rješenjem i za Zavod mirovinsko – invalidskog osiguranja Federacije i za same vojne osiguranike", izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kopirati
Drag cursor here to close