Odredba ukinuta

Ustavni sud odlučio: Kriminalizacija klevete nije protuustavna, osim jednog člana

Ustavni sud BiH je plenarnu sjednicu zbog iznenadnih i objektivnih okolnosti (otkazivanja letova međunarodnih sudaca uslijed loših vremenskih prilika) održao online putem.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2024. u 20:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je kako su izmjene i dopune Kaznenog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizira kleveta, u skladu sa Ustavom, osim člana koji se odnosi na kažnjavanje za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda, za koji su naveli da predstavlja miješanje u slobodu izražavanja.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je u četvrtak na plenarnoj sjednici da je član 280a. zakona kojim se kriminalizira kleveta u Republici Srpskoj neustavan, te je ukinuo osporenu odredbu navedenog zakona.

Ustavni sud BiH je odluku donio na temelju apelacije Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su podnijeli u kolovozu prošle godine, priopćio je Ustavni sud.

Proporcionalnost miješanja kroz kaznene sankcije

U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz kaznene sankcije.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da kazneno djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o kaznenom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje kaznenog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a. Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije "neophodno u demokratskom društvu".

Ustavni sud BiH je plenarnu sjednicu zbog iznenadnih i objektivnih okolnosti (otkazivanja letova međunarodnih sudaca uslijed loših vremenskih prilika) održao online putem.

Nesmetano funkcioniranje Suda

Na početku plenarne sjednice Ustavni sud je razmatrao Informaciju o dosadašnjim aktivnostima Ustavnog suda koje su poduzete s ciljem funkcioniranja Ustavnog suda u novonastalim okolnostima, kao i o svim budućim aktivnostima i mjerama koje će Ustavni sud poduzeti s ciljem nesmetanog funkcioniranja Suda.

U okviru ove točke Ustavni sud je donio odgovarajuće zaključke. Jedan od zaključaka je da će Ustavni sud u narednom periodu pripremiti odgovarajuću strategiju koja će omogućiti daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda.

Ustavni sud ponovo poziva nadležne zakonodavne organe entiteta (Zastupnički dom FBiH i Narodnu skupštinu RS) da odmah, bez daljnjeg odlaganja, ispune svoju ustavnu obavezu i izaberu nedostajuće suce u Ustavni sud BiH, a sve s ciljem da se omogući nesmetano funkcioniranje najvažnije institucije u BiH.

Naime, iako je prošlo više od dvije godine od odlaska u mirovinu suca Mate Tadića, više od godinu dana od odlaska u mirovinu suca Miodraga Simovića, te iako je i sudac Zlatko M. Knežević nedavno otišao u prijevremenu mirovinu na vlastiti zahtjev, nadležni zakonodavni organi entiteta ne biraju nedostajuće suce u Ustavni sud, čime direktno krše i podrivaju Daytonski mirovni sporazum i u okviru njega Aneks IV Ustava BiH.

Razmatrane i druge apelacije

Od odluka koje je donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvaja da je odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav (3) Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 24. travnja 2017. godine koji glasi: "Vjerska obilježja uz uniformu mogu se nositi na način da ista ne budu vidljiva", utvrdio da je osporena odredba u suglasnosti sa Ustavom BiH i članom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Europska konvencija).

Ustavni sud je na ovoj sjednici, između ostalih, razmatrao i apelacije koje su se ticale povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku o kojima je donio odluke.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close