10. studenog

Uskoro iznošenje žalbi na presudu za zločine u Mostaru

Za zločine u Mostaru, u veljači ove godine Sud BiH je prvostupanjskom presudom osudio Nedžada Tinjaka na 12 godina, Juru Kordića na tri, a Dražena Lovrića na godinu dana zatvora.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2023. u 16:52 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelaciono odjeljenje Suda BiH u petak, 10. studenog, zakazalo je ročište za iznošenje žalbi na prvostupanjsku presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1993. protiv civilnog stanovništva na području Mostara, dok su šestorica oslobođena krivnje.

Za zločine u Mostaru, u veljači ove godine Sud BiH je prvostupanjskom presudom osudio Nedžada Tinjaka na 12 godina, Juru Kordića na tri, a Dražena Lovrića na godinu dana zatvora. Istom presudom, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac su oslobođeni optužbe.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u svibnju 2018. godine, a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih – Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.

U ponedjeljak, 6. studenog, Obrane Vahida Bajraktarevića i Senada Salkića, koji su optuženi za zločine u Bužimu, iznijet će završnu riječ.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu ''Radoč'' u Bužimu od studenog 1994. do kolovoza 1995. godine, pored Bajraktarevića i Salkića, optuženi su Zijad Nanić, Esad Kudelić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije, prenosi Detektor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close