Demant na izjave Lejle Rešić

Ured koordinatora za reformu javne uprave: Nestručnost i neznanje ministrica skriva dezinformacijama

Demanti na navode ministrice uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić na današnjoj press konferenciji povodom predstavljanja Programa razvoja javne uprave za period 2019-2023. godine
Vijesti / Flash | 19. 06. 2019. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured koordinatora za reformu javne uprave poslao jedemantij na izjave Lejle Rešić, ministrice uprave i lokalne samouprave u Vladi RS, koja je rekla da je za nju neprihvatljiv način raspodjele novca u Fondu za reformu javne uprave.

Demant prenosimo u cijelosti:

S obzirom na to da je ministrica u izjavi koju su prenijeli mediji u BiH navela da je Fond za reformu javne uprave financirao jedino obuke na računarima i kurs engleskog jezika te da ne zna zašto međunarodne donatore ne zanima gdje idu novci njihovih poreznih obveznika, da za reformske projekte nije dobila podršku Fonda i sl, želimo istaknuti sljedeće:

- Iz svih dosadašnjih izjava ministrice jasan je njen cilj – podijeliti novac donatora iz Fonda za reformu javne uprave, a što nije smisao njegovog uspostavljanja i funkcioniranja. Ministricu očito dobro ne služi pamćenje jer da služi znala bi da je uvjet donatora za ulaganje novca u Fond bio, na osnovu prethodno dogovorenih i u vladama usvojenih dokumenata, da se zajednički provode projekti koji će pomoći sinkroniziranu implementaciju reforme javne uprave. Zašto? Da bi se svi nivoi vlasti ravnomjerno razvijali i svi zajedno provodili mjere koje će doprinijeti efikasnijoj, transparentnijoj, otvorenijom javnoj upravi.

- Nitko nije izmišljao projekte, kako se može steći utisak iz izjava ministrice, već su oni realizirani u skladu s obavezama iz ranije Strategije reforme javne uprave koju je i Vlada Republike Srpske podržala.

- Svoju nestručnost i neznanje ministrica pokušava sakriti dezinformirajući javnost u BiH. Javnost treba znati da je Republika Srpska jedinia razina vlasti koja je dobila individualne projekte iz Fonda za reformu javne uprave, a ne Federacija ili recimo Brčko distrikt BiH. Radi se o projektima: Proširenje informacionog sistema za upravljanje ljudskim potencijalima sa softverskim modulima za planiranje kadrova i vođenje internog tržišta rada u republičkim organima Republike Srpske (ULJP) - ugovoreni proračun: 57.587,40 KM i Nadogradnja Jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u Republici Srpskoj kroz nabavku neophodne HW infrastrukture (backup serveri) (e-Uprava) - ugovoreni budžet: 42.471,00 KM.

- Izjave ministrice govore u prilog našoj konstataciji da je njen jedini cilj svjesna opstrukcija i dalje uništavanje dobro osmišljenog Fonda za reformu javne uprave iz kojeg je do sada financirano 25 projekata (i jedan projekt je još u implementaciji), a predložili su ih i inicirali i službenici iz Republike Srpske (zajedno sa službenicima iz Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i Vijeća ministara BiH).

- Upravo su projekte koje ministrica spominje, a tiču se računara, inicirali članovi Nadzornog tima iz RS.

- Svi implementirani projekti produkt su dogovora predstavnika nadzornih timova s razine BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH koje je u finalu potvrdio Upravni odbor Fonda za reformu javne uprave, a kojeg čine predstavnici stranih donatora i domaćih vlasti.

- Ministrica je za vaš list izjavila da je pitala donatore kako ih to ne zanima gdje je utrošen njihov novac. Još jednom ponavljamo da je neosporna činjenica da su donatori Fonda (strani donatori i domaće vlasti) jedini odobravali isplate novca iz Fonda za reformu javne uprave na sjednicama Upravnog odbora Fonda i to kroz usvajanja periodičnih i završnih izvještaja implementatora projekata. Dakle, svi oni su imali uvid o tome kako se provode aktivnosti te koliko one koštaju. Svi izvještaji su usvojeni, što znači da su ih podržali i predstavnici Republike Srpske. Nikada nitko od njih nije ukazao na netransparentnost trošenja novca.

- Danas imamo situaciju da Fond za reformu javne uprave ne funkcionira, kako zbog neusvajanja Strateškog okvira za nastavak reforme tako i zbog odbijanja predstavnika iz Republike Srpske da potpišu aneks Memoranduma o razumijevanju o uspostavi Fonda da bi omogući njegovo dalje funkcioniranje. Čak 10 projekata koji će pomoći provedbu reforme javne uprave, a njih su pripremali članovi nadzornih timova iz RS, FBiH, BDBiH i državnog nivoa, čeka na usvajanje zbog blokada iz Vlade Republike Srpske.

- Podsjećamo i na preporuke koje je Europska komisija dala BiH nakon prošlogodišnjeg sastanka kvartalnog dijaloga (održanog 05.07.2018.). Europska komisija je zadužila BiH da obavijestiti Europsku komisiju o produženju Fonda za reformu javne uprave nakon 31.03.2018. Pored toga, obavijestiti Europsku komisiju, zajedno s drugim donatorima u zemlji, o planiranim i poduzetim mjerama s ciljem jačanja efikasnosti Fonda za reformu javne uprave. Preporučeno je da: (1) Svi relevantni nivoi vlasti trebali bi potpisati produženje Memoranduma o razumijevanju o Fondu za reformu javne uprave (Aneks VI) kako bi se osigurala provedba projekata vezanih za RJU; (2) Ured koordinatora za reformu javne uprave Bosna i Hercegovina treba odmah provesti analizu o tome kako unaprijediti funkcioniranje Fonda za RJU i koordinirati s drugim nivoima vlasti po tom pitanju. RS, FBiH i BD se pozivaju da daju svoj doprinos ovoj procjeni. (3) Ured bi trebao obavijestiti Europsku komisiju o vremenskom okviru za dovršetak analize o unapređenju Fonda za RJU.

- Predstavnici Vlade Republike Srpske sudjelovali su u pripremi i izradi Strateškog okvira za reformu javne uprave 2018-2020. godina koji je u potpunosti usuglašen na tehničkom nivou i sa predstavnicima Vijeća ministara BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH. O nekom novom dokumentu koji ministrica spominje (Program razvoja javne uprave za period 2019. - 2023. Godina) Ured koordinatora za reformu javne uprave nije uopće informiran. Zvuči malo nelogično? Da, zbog činjenice da su predstavnici RS kroz rad na zajedničkom dokumentu utrošili svoje vrijeme ali i novac građana BiH.

- Da se vlasti u Republici Srpskoj ponašaju neodgovorno potvrđuje i činjenica da je Vlada Republike Srpska u zadnjih sedam godina, otkako i domaće vlasti sudjeluju u Fondu, uplatila u Fond mnogo manje iznosa nego što je to definirano kroz Aneks Memoranduma o uspostavljanju Fonda - 198.467 KM. Ostali nivoi vlasti uplatili su: Vijeće ministara BiH 1.050.000 KM, Federacija BiH 850.000 KM, Brčko distrikt BiH 142.000 KM. Nepoštivanje Memoranduma, pored nesrazmjernog financijskog sudjelovanja Republike Srpske u odnosu na druge razine, ogleda se i u činjenici da je u 2016. godini Vlada RS u dva navrata donijela odluke o isplati sredstava za sufinanciranje projekata iz oblasti reforme javne uprave, međutim taj novac nikad nije uplaćen na račune Fonda za RJU. Sve ovo jasno je navedeno financijskim izvještajima Fonda koje je redovno usvajao Upravni odbor Fonda.

- I na kraju, a radi objektivnog informiranja javnosti, ovo su konzultantske firme koje su s cijelog područja BiH sudjelovale u realizaciji navedenih 25 projekata: „Deloitte d.o.o.“ Zagreb, "Djikic consulting services" i "Đikić d.o.o." Sarajevo, „Zamm media consulting d.o.o.“ Sarajevo, "Prime Communications" d.o.o. Banjaluka, „Progeco S.r.L, EDA“ Banjaluka i Europartner Group, „Ekonomski fakultet u Sarajevu, „SRC d.o.o. Srbija, SRC d.o.o Slovenija, AvaCom Group d.o.o“ Sarajevo, „Konzorcij CCED, NET-PRO, BHM, ETC-ECDL KING ICT Sa i KING ICT“ Zagreb, „Kronauer Consulting d.o.o“, „Info Dom d.o.o.“ Zagreb, "NITES"d.o.o Banja Luka, grupa ponuđača "AMAX bmr d.o.o Sarajevo, Bičakčić d.o.o Sarajevo, PAGE d.o.o Istočno Sarajevo, NACIONALNI KONSULTANT ZA JAVNE NABAVKE d.o.o Sofia Bugarska, Grupa ponuđača Commerce Engineering d.o.o Mostar, Commerce media d.o.o Materna Bugarska, Teza Bugarska, grupa ponuđača LANACO d.o.o. Banja Luka i KING ICT d.o.o. Sarajevo, SRC sistemske integracije d.o.o. Srbija, SRC d.o.o. Slovenija i AvaCom Group d.o.o. Mostar, grupa ponuđača Net-pro d.o.o i Eksa d.o.o Sarajevo, Akademika d.o.o Sarajevo, Grupa ponuđača "KING ICT" d.o.o. Sarajevo, "Lanaco" d.o.o. Banjaluka, "Lirex BG Ltd" Sofija, grupa ponuđača Djikic consulting services d.o.o Sarajevo, Lucid Linx doo Sarajevo; grupa ponuđača MMCC d.o.o. Sarajevo i LANACO d.o.o. Banja Luka,LANACO d.o.o. Banjaluka, grupa ponuđača Ibusiness d.o.o Istočno Sarajevo i Net-pro d.o.o Brčko, grupa ponuđača InfoDom d.o.o. Sarajevo i Lanaco d.o.o. Banja Luka.

Kopirati
Drag cursor here to close