Unatoč Tužiteljstvu

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

Nakon najave događaja, Udruženje “Žena žrtva rata” uputilo je prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, na osnovu koje je formiran predmet.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2021. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu obilježen je Dan ruskih dobrovoljaca, iako je nekoliko dana ranije Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po prijavi Udruženja "Žena žrtva rata", zatražilo hitnu intervenciju i zabranu najavljenog okupljanja.

Ovaj dan se obilježava u čast tri poginula ruska dobrovoljca – Konstantina Bogoslovskog, Vladimira Safonova i Dimitrija Popova, a u Republici Srpskoj je uvršten u kalendar značajnih povijesnih događaja, navodi se na stranici Općine Višegrad.

Obilježavanju kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima su nazočili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici Boračke organizacije iz ovog grada i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica “Zavet”.

Ministar Milunović je kazao kako je u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine sudjelovalo 700 ruskih dobrovoljaca, od kojih je 38 poginulo.

''Oni nisu počinili nijedan zločin, došli su da pomognu braću Srbe'', rekao je Milunović, dodavši da će se ovaj dan obilježavati svake godine na pravoslavnom groblju.

Nakon najave ovog događaja, Udruženje “Žena žrtva rata” uputilo je prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, na osnovu koje je formiran predmet.

U prijavi Udruženja “Žena žrtva rata”, zatražena je intervencija Tužiteljstva povodom najavljenog okupljanja te predloženo hitno zaustavljanje i zabrana najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji duboko vrijeđaju preživjele žrtve, članove obitelji, prognanike i povratnike.

Osvrćući se na prijavu, Milunović je kazao kako smatra da Tužiteljstvo ''ima vremena na pretek'', te da ga brine što nisu procesuirani zločinci iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu.

''Vjerojatno im glave srpske na Ozrenu nisu bile dovoljne, pa sad treba da ih uzmu kroz institucije'', rekao je Milunović, dodavši kako nisu procesuirani zločini nad Srbima u Sarajevu i Podrinju, te da ''zapovjedna odgovornost važi samo za Srbe''.

U uvodnom dijelu programa navedeno je kako su se ruski dobrovoljci borili pod zapovjedništvom Vojske Republike Srpske (VRS), većinom u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK).

''Dobrovoljci su za braću Srbe, ne žaleći život, borili se do smrti od neprijateljskih topova pod zaštitom svetog krsta'', kazao je voditelj programa, dodavši kako ''put dobrovoljca biješe kratak, ali podvig njegov nije zaboravljen''.

Predsjednik udruženja Srpsko-ruske zajednice ''Zavet'' Savo Cvijetinović je rekao kako se nijedno od imena navedenih na Spomeniku ruskim dobrovoljcima ne može pronaći kao ime sudionika u nekom ratnom zločinu.

''Malo li je godina dobio srpski narod, sad treba zabraniti da se za spokoj duša molimo'', kazao je Cvijetinović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close