Obilježavanje

Tužiteljstvo formiralo predmet o okupljanju ruskih dobrovoljaca u Višegradu

''Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2021. u 22:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Oslobođenje / Obilježavanje Dana dobrovoljaca, 12. travnja 2019.

Državno tužiteljstvo formiralo je predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja ''Žena – žrtva rata'' povodom najave događaja ''Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca'' u Višegradu najavljenog za 12. travnja ove godine.

''Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U prijavi Udruženja ''Žena – žrtva rata'', u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, zatražena je intervencija Tužiteljstva povodom najavljenog okupljanja te predloženo hitno zaustavljanje i zabrana najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji duboko vrijeđaju preživjele žrtve, članove obitelji, prognanike i povratnike.

Na stranici Općine Višegrad najavljeno je da će u ponedjeljak, 12. travnja biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih povijesnih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom obrambeno-otadžbinskom ratu.

''Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. travnja, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno'', navodi se na stranici Općine Višegrad.

U prijavi koju je Udruženje ''Žena – žrtva rata'' podnijelo Tužiteljstvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području BiH, a posebno Višegrada, te o planiranom početku suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ranije istraživanje BIRN-a BiH o bivšim ruskim dobrovoljcima otkrilo je da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci u BiH koji čine važnu vezu u zamršenoj mreži u kojoj su ''Noćni vukovi'' i kozačka udruženja na Balkanu, i kojoj nije uvijek moguće odrediti jasan početak u Rusiji i kraj ogranka u BiH.

Istraživanje je otkrilo da neki od bivših dobrovoljaca koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, što je prema domaćim zakonima zabranjeno. Također, neki od članova su pripadnici Saveza dobrovoljaca Donbasa, udruženja sudionika rata u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close